Tietoliikenneongelmista edelleen merkittävää haittaa ympäri Päijät-Hämettä

Tietoliikennehäiriö hankaloittaa hammashoitoloiden toimintaa. Viena Kytöjoki

Emmi Tuomisto

Lahden kaupungin tietojärjestelmiin päässyt haittaohjelma vaikeuttaa edelleen arkea monin paikoin. Häiriö aiheuttaa merkittäviä ongelmia terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan. Verikokeita ja röntgenkuvia saadaan vain rajallisesti. Myöskään sähköiset reseptit eivät toimi edelleenkään. Myöskään sosiaalihuollon maksuja ei saada hoidettua suunnitellusti.

Yhteydet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kaupungin tietoverkon välillä on katkaistu. Ne avataan vasta kun ulkopuolinen tarkastaja on todennut yhteyden turvalliseksi.

Myös esimerkiksi Työterveys Wellamo oli maanantaina motissa niin, ettei sinne pystynyt soittamaan edes puhelimella.

Kirjastot ovat auki, mutta lainaus- ja palautuspalvelut eivät toimi. Omatoimikirjastot ovat häiriön ajan kokonaan suljettuina. Vika koskee kaikkia Päijät-Hämeen kirjastoja jotka ovat Lastu-verkossa. Alunperin kerrottiin, että kirjastojen lainauspalvelut olisi saatu palautettua jo viime viikolla.

Koneiden puhdistaminen haittaohjelmasta kestää ainakin keskiviikkoon asti, ehkä kauemminkin. Viikonloppuna 66 prosenttia kaupungin työasemista oli puhdistettu. Urakka on suuri, koska esimerkiksi Lahden kaupungin verkossa on 2 400 konetta, jotka pitää puhdistaa, ja joihin pitää asentaa haittaohjelmanpoistotyökalu. Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymässä päivitettiin varmuuden vuoksi 7 500 tietokonetta.

- Häiriöt koskevat tällä hetkellä vähän kaikkia, koska päivitykset tehdään joka puolella, sanoo Provincian liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen.

Provincia tuottaa tietopalveluita Lahden kaupungille ja sen konserniyhtiöille.

Jälkipyykki kestää pitkään

Haittaohjelma ei ole tuhonnut järjestelmiä tai tietoja, mutta haittaohjelman leviämisen estämiseksi järjestelmiin pääsy on toistaiseksi estetty. Tietokoneiden puhdistamisen jälkeen edessä on vielä iso urakka ennen tilanteen normalisoitumista. Kaikki tiedot, joita ei ole saatu käsiteltyä torstaista asti, pitää syöttää järjestelmiin myöhemmin, kun ne ovat taas käytössä.

- Kyseessä ei ole mikään pikku homma. Arvio siitä, kauanko jälkitöihin menee saadaan vasta kun kaikki koneet on puhdistettu, Tuovinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.