Rinnehissi Lanupuistoon, lumilautailua Karpaloon, kiipeilypuisto Teivaan rinteeseen? Urheilukeskuksen ja rannan alueesta valmistui visio

Havainnekuva Vesijärven satamaraitista. Kevyen liikenteen lisäksi reitillä voi tulevaisuudessa kulkea kevyt robottibussi. Lahden kaupunki

Vili Uuskallio

Vuonna 2030 Ranta-Kartanon alue on saatu valmiiksi. Kylpylähotelli houkuttelee matkailijoita ja vesiliikuntakeskus uimareita. Ranta-Kartanon asuinkortteleissa asuu tuhat asukasta. Alueen keskellä kulkeva puistoväylä johtaa keskustasta rantaan. Kisapuiston uusi jalkapallokatsomo vetää väkeä peleihin.

Näin tulevaa kehitystä kuvaillaan Lahden Urheilukeskuksen ja sataman välille laaditussa visiossa. Työssä tarkasteltiin, miten virkistyksen, liikunnan ja tapahtumapaikkojen keskittymästä saataisiin entistäkin parempi, ja millainen alue voisi olla vuonna 2030.

- Ranta-Kartanon hotelli ja vesiliikuntakeskus on aika iso juttu, projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen toteaa.

Näkymä Kariniemen suunnasta Teivaan satamaan. Lahden kaupunki

Teivaan suunnittelu jatkuu

Ranta-Kartanon kylpylähotellin toteuttamista selvitetään parhaillaan lahtelaisen kiinteistösijoitusyhtiön Kinoksen johdolla. Toinen mahdollinen kylpylähotellin paikka on Teivaan alue, jonne Sotkamon Katinkullan matkailukeskuksen perustaja Seppo Juurikko ehdotti terassimaista rakennusmassaa jo vuosikymmen sitten.

Kaavasuunnitelmissa kylpylähotelli on piirretty lähelle Vesijärven rantaa. Epävarmaa on, toteutuvatko suunnitelmat koskaan.

- Neuvottelut ovat käynnissä. Kaavoitus ei vastaa alkuperäistä ideaa terassihotellista, Jakonen sanoo.

Jos kylpylähotelli jää toteutumatta, Teivaan alueen suunnittelua jatketaan.

- Se on niin ykköspaikka, että sitä kannattaa tehdä huolella.

Rinnehissillä Lanupuistoon?

Vesijärven rantaan suunnitellaan kelluvaa uimalaa, jonka yhteydessä olisi saunoja ja ravintolapalveluita. Visiotyössä ehdotetaan, että rannasta kulkisi rinnehissi Kariniemen Lanupuistoon. Rinteeseen rakennettaisiin terassi näköalapaikalle.

Onko mietitty, voisiko hissin toteuttaa kaupunki vai jokin muu taho?

- Asiaa ei ole vielä niin pitkälle mietitty, mutta hienoa olisi, jos siitä ja jostain ravintola- tai näköalakohteesta (Kariniemen mäen) huipulla saisi liiketaloudellisesti kannattavan kokonaisuuden.

Rantaväylä säilyy jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käytössä. Vision mukaan rantaraitilla kulkisi kevyt robottibussi, jota erityisesti kongressivieraat käyttäisivät siirtyessään messukeskuksesta Sibeliustaloon.

Karpalon aluetta on tarkoitus uudistaa lumilautailurinteellä. Lahden kaupunki

Karpaloon lumilautailua

Urheilukeskuksessa kehitettäisiin Karpalon harjoitusmäkien aluetta, jonne ehdotetaan hyppyrimäkien lisäksi lautailurinnettä ja hiihtohissiä.

- Karpalon mäet alkavat olla tiensä päässä. Kannattaa miettiä, saadaanko viereen lumilautailurinne lapsille ja nuorille, jolloin alue tulisi paljon monikäyttöisemmäksi.

Vision mukaan Urheilukeskuksen ja sataman alueilla on nähtävää ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina. Uutta tekemistä tarjoaisi esimerkiksi Teivaan rinteeseen sijoitettava kiipeilypuisto.

Visio on tehty kaupungin omana työnä. Työhön osallistuivat myös Lahti Region, Ladec ja Sibeliustalo. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilaisen mukaan ranta-alueen tulevaisuudesta käytävä keskustelu on jo lisännyt yrityselämän kiinnostusta osallistua alueen kehittämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.