Työvoimaa entistä vaikeampi löytää - "ongelma otettava vakavasti"

Työvoiman saatavuusongelma on otettava vakavasti, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel. Mirja Hussain

Terhi Säynäjärvi

Suuri osa pk-yrittäjistä näkee lähitulevaisuudelta myönteisenä.

Yritysten odotukset suhdanteista ovat säilyneet syksyn 2017 tasolla. Päijät-Hämeen yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +36 eli sama kuin viime syksynä. Yhä useampi yritys ennakoi suhdanteiden paranevan tai pysyvän vähintään ennallaan. Alueen tulokset ovat samalla tasolla koko maan saldoluvun kanssa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista, joka julkaistiin torstaina. Kevään 2018 tutkimus perustuu 4 826 pk-yrityksen vastauksiin. Pk-yritysbarometri kuvaa pk-yritysten odotuksia vuoden eteenpäin ja se julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Myönteisten odotusten lisäksi barometri tuo esiin monia yrittäjiä huolestuttavan uutisen: yritysten on entistä vaikeampi työllistää ihmisiä sen takia, että sopivaa työvoimaa ei ole saatavilla.

Päijät-Hämeessä näin ilmoitti jopa 44 prosenttia vastanneista, kun vastaava luku koko maassa on 35 prosenttia. Alle puolet Päijät-Hämeen pk-yrityksistä toteaa tarjolla olevan riittävästi yrityksen tarpeita vastaavaa osaavaa työvoimaa.

– Työvoiman saatavuusongelma on otettava vakavasti. Alueet kilpailevat osaajista, meidän on huolehdittava sekä koulutus- että muun palvelutarjonnan houkuttelevuudesta, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel.

Hänen mielestään oppisopimuskoulutuksen kehittäminen on yksi mahdollisuus yritysten työvoiman saatavuusongelmaan.

Koko maassa yhteensä 14 prosenttia barometriin vastanneista pitää työvoiman saatavuutta merkittävänä kasvun esteenä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan osuus on kasvanut selkeästi vuoden takaisesta.

Yritysten kasvuhakuisuus oli Päijät-Hämeessä korkeammalla kuin koko maassa. Kun syksyllä asemansa säilyttämään pyrkiviä pk-yrityksiä oli Päijät-Hämeessä niukka enemmistö, nyt eniten on mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä eli 43 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin koko maan vastaava osuus (37 prosenttia).

Yritystoiminnan loppumista ennakoi alueella kaksi prosenttia. Yli neljänneksellä alueen pk-yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.