Suomi-eksotiikka myy: Teerenpelin ginin ja viskin vienti Yhdysvaltoihin alkoi

Kaikkien aikojen kuorma lähti vetten taakse

Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing kertoo, että pienpanimoiden tuotteet kiinnostavat Yhdysvalloissa. Lotilan tislaamo avattiin vuonna 2015. Sami Kuusivirta

Terhi Säynäjärvi

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo on saanut viennin käyntiin Yhdysvaltoihin. Helmikuun alkupuolella lähti ensimmäinen lähetys New Yorkin alueelle Teerenpelin oman tislaamon tuotteita, PyyGin -giniä ja Distiller´s Choice Kaski -mallasviskiä. Vientikuorma on samalla myös Teerenpelin Tislaamon suurin ulkomaan kertalähetys.

– Useita siirtolavoja lähti liikkeelle, kertoo Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing.

Hän on innostunut Amerikkaan rantautumisesta, koska asian eteen on tehty paljon töitä. Ensimmäisen vientiin tähtäävän matkan Pyysing teki New Yorkiin jo puolitoista vuotta sitten.

– Usein ajatellaan, että Yhdysvallat on vapaa maa, mutta on sielläkin paljon rajoituksia, joilla säädellään alkoholijuomien kauppaa. Lisäksi he suojaavat hyvin omaa markkinaansa.

Yhdysvaltain markkinoita varten Teerenpeli mukautti muun muassa vientituotteiden pullokoon ja etiketit. Pelkästään lupaprosessit ovat kestäneet kaiken kaikkiaan yli vuoden, Pyysing kertoo.

"Käsityöläisyyttä arvostetaan"

Suomi ja Pohjoismaat ja täältä tulevat tuotteet kiinnostavat Pyysingin mukaan nyt ihmisiä Yhdysvalloissa. Hän uskoo, että tämä trendi on vielä voimistumassa.

– Käsityöläisyyttä arvostetaan, Pyysing sanoo.

Teerenpelin tuotteita myydään Yhdysvalloissa ensin New Yorkissa ja New Jerseyssä. Teerenpelin maahantuontia hoitava yhteistyökumppani toimii myös Kaliforniassa, joten länsirannikko saattaa olla seuraava myyntipaikka.

– Aiomme tehdä siellä vielä paljon jalkatyötä.

Teerenpeli on valmistanut Yhdysvaltain markkinoille myös mausteista, väkevää alkoholijuomaa alihankintana.

– Kyseessä on sikäläinen brändi, josta en voi kertoa enempää. Toivottavasti tämäkin vienti vielä kasvaa.

Viennistä yli 30 prosenttia liikevaihdosta

Teerenpelin Lahden Lotilassa sijaitsevalla tislaamolla riittää kapasiteettia kasvavaan vientiin. Tislaamo valmistui vuonna 2015.

Juomia viedään jo yli kymmeneen maahan. Tärkein vientialue on Pohjois-Eurooppa.

Pyysing uskoo, että erityisesti Teerenpelin viskituotanto tulee kasvamaan ja suurin osa tuotannosta tullaan viemään ulkomaille.

– Kierrämme messuja jatkuvasti eri puolilla Eurooppaa.

Teerenpelin Tislaamon liikevaihdosta yli 30 prosenttia tulee viennistä. Kaukaisimmat vientikohteet ovat Australia ja Hong Kong.

Teerenpeli Yhtiöt Oy on ravintola-, tislaamo- ja panimoalan perheyritys, johon kuuluu Teerenpeli- ja Taivaanranta -ravintolat, Teerenpeli Panimo & Tislaamo sekä Laivaravintola Teerenranta. Teerenpeli Yhtiöiden liikevaihto on yli 12 miljoonaa euroa ja yritys työllistää yli 90 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.