Ooppera-arvio: Solistit pelastivat Veljeni vartijan - Tampereen oopperassa draaman fokus hukkui tyylien runsauteen

Veljeni vartija -oopperassa kaupunkilaiset pakenevat sotaa Tampereen tuomikirkkoon. A cappella -kuoro lauloi näkevänsä ei punaista tai valkoista, vaan mustaa. Petri Nuutinen

Harri Kuusisaari

Tampereen ooppera

Veljeni vartija

Ensi-illassa 16.2.2018

Kansalaissodan muistovuoden oopperasatsaus herätti pelonsekaisia odotuksia. Vaatii todellista näkemystä kääntää näin traumaattinen historia-aihe kaikkein emotionaalisimman ja tyylitellyimmän taidemuodon kielelle.

Aineksia oli raastavaan draamaan, sillä tarina on hyvä: rajalinjat repeävät yhden perheen sisällä, kun veli ja sisar asettuvat vastakkaisille puolille. Libretisti Tuomas Parkkinen oli luonut rikkaan hahmogallerian ja sijoittanut tapahtumat vuoden 1918 Tampereelle.

Ensi-ilta Tampere-talossa jätti kahtalaisen olon. Esitys sujui aiheen vakavuuteen nähden yllättävänkin juohevasti, jopa kevein rytmein ja hauskoin dialogein. Raskas kansallinen paatos oli poissa, ja erinomaiset nuoret solistit olivat heille sopivissa rooleissa.

Toisaalta draaman fokus hukkui monin paikoin tekstin ja tyylien runsauteen. Ikään kuin oltaisiin haluttu kertoa liikaa eikä osattu valita suuntaa. Teksti ei antanut musiikille tilaa kasvaa, eikä säveltäjä Olli Kortekangas sitä väkisin lähtenyt ottamaan.

Hyppely tyylistä toiseen, ilkamoivasta ironiasta sotatantereen paukkumiseen veti mattoa tunteiden alta, vaikka oopperassa oli myös hienot pysähtymisen hetkensä.

Tapahtumia seurataan kahdelta rintamalta

Pyrkimyksenä oli ottaa kansalaissodan tapahtumiin tasapuolinen ja etäännytetty näkökulma. Syyllisiä ei etsitty. Ooppera alkaa vuodesta 1914, jolloin kaikki on vielä hyvin. Pääpari rakastuu elokuvateatterissa, häitäkin vietetään.

Katsojalle esitellään lukkari Johannes Rossin perhe, johon kuuluvat poika Eemil, tytär Amanda ja sisäkkö Rauha.

Kolme vuotta myöhemmin köyhät jonottavat leipää, ja työväestön katkeruus alkaa kulminoitua. Amandia ajautuu punaisten puolelle, mutta vähän epäselväksi jää, miksi.

Johannes Rossi on hahmoista parhaiten piirretty. Hän on pasifisti ja yrittää kasvattaa lapsensakin aatteeseen - mutta pettyy. Hän hylkää tyttärensä mutta joutuu lopulta poikansa ampumaksi. Juha Kotilainen esittää roolia karismaattisesti ja uljaalla äänellä.

Päivi Nisulan kapinallinen ja pahasuinen sisäkkö on toinen herkkukaraktääri. Ville Rusasen Eemil on hyvän pojan perikuva, jonka sotahulluus valkoisten rivistössä saa pauloihinsa. Laulu kulkee hienosti, mutta sisäiset ristiriidat voisivat valottua jyrkemmin.

Sama koskee vokaalisesti säihkyvän Tuuli Takalan Amandaa, joka joutuu kaiken muun sotkun lisäksi aviokriisiin, kun hänen miehensä Iisakki (Tuomas Katajala, tenorimme aatelia) on siittänyt lapsen toiselle naiselle. Kilpailijaksi osoittautuu hänen paras ystävänsä Serafina Suomi punaisten riveistä. Kiihkomielistä hahmoa tulkitsee taitavasti Erica Back.

Tapahtumia seurataan kahdelta rintamalta. Ruumiita tulee, ja Kalevankankaan verilöylyssä päästetään näyttämöllinen sotakoneisto valloilleen. Punaisten kohtalo on järkyttävä vankileireineen, vaikka Iisakin teloitusta kevennetäänkin lakonisella huumorilla (ampuja ei osaa käyttää pistoolia). Lopussa eheytymisen mahdollisuutta symboloi kuolevan Serafina Suomen syntyvä lapsi - uusi Suomi tietenkin.

Kari Lukan lavastuksen elementteinä ovat riippuvat kankaat, joihin on projisoitu historiallisia kuvia Tampereesta. Niitä sitten revitään irti tapahtumien vyöryssä. Tarja Simosen puvustus on maukasta epookkia. Lautakasat toimittavat barrikadien virkaa, ja tuomiokirkossa köynnöstä kantavat 12 poikaa ilmentävät Hugo Simbergin taideteoksia.

Veljeni vartijassa sisarukset Eemil ja Amanda (Ville Rusanen ja Tuuli Takala) valitsevat sodassa eri puolet, Eemil valkoisen ja Amanda punaisen. Isä Johannes (Juha Kotilainen) taas on pasifisti, joka ei kannata aseisiin tarttumista. Petri Nuutinen

Panoraama on taitavasti rakennettu Ville Syrjän valoja ja kuorojen koreografiaa myöten.

Miksi ooppera ei kuitenkaan koskettanut? Edes lopun kyyneleet mielessä tehty ei noussut sellaiseen kohottavuuteen kuin olisi voinut. Olivatko tekijät yrittäneet väistellä aiheen traagisuutta? Nyt paikoin tuntui, kun olisi katsottu komediaa.

Santtu-Matias Rouvali puikoissa

Tämä tuntui myös Kortekankaan musiikissa. Se nojaa muutamiin keskeisiin sävelaiheisiin ja luo epookkia monin viittauksin: on aikansa tanssirytmejä, taistelulauluja, torvisoittoa. Kokeneena oopperasäveltäjänä Kortekangas osaa tukea tekstiä ja luoda orkesterilla kerrontaa, mutta se olisi kaivannut tilaa tuoda enemmän omia emootioitaan.

Teoksen puhuttelevimpia hetkiä olivat tuomiokirkossa laulettu koruton a cappella -kuoro ja isän, tyttären ja pojan pysähtynyt trio. Vastaavia pitkiä linjoja olisi kaivannut lisää. Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia oli kuitenkin mukana täysillä osallistuen, ja Tampereen oopperan kuoro teki suurtyön ilmentäen eri ryhmien kollektiivisia tunteita ja joukkodynamiikkaa.

Teksti ja ohjaus: Tuomas Parkkinen, musiikki: Olli Kortekangas, lavastus: Kati Lukka, puvut: Tarja Simonen. Päärooleissa: Tuuli Takala, Ville Rusanen, Tuomas Katajala, Juha Kotilainen, Päivi Nisula, Erica Back, Virpi Räisänen, Suvi Väyrynen, Tuomas Pursio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 5. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 6. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 7. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 8. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi
 9. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 10. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 11. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 12. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 13. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 14. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 15. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.