Päijät-Hämeen influenssa-aalto on ollut viime vuotta leveämpi - epidemiahuippu pysytellyt matalammalla

Influenssarokotteen suojan syntymiseen menee noin kaksi viikkoa. Sami Lettojärvi

Aleksi Sammalisto

Influenssasairastumisten määrä on kasvanut Päijät-Hämeessä viime vuoteen verrattuna. Tautitapauksia on todettu jo tähän mennessä enemmän kuin koko viime vuoden influenssakauden aikana yhteensä.

Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen kertoo, että käynnissä oleva influenssakausi on jatkunut viimevuotista pidempään, minkä vuoksi tautiaallon huippu on ollut vastaavasti vuoden takaista matalampi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tämän influenssakauden aikana varmistunut yhteensä 797 influenssatapausta.

Helmikuun loppupuolella B-virustyypin lukemat ovat kaksi kertaa A:ta suuremmat. Viime viikolla A-viruksia todettiin 50 ja B-viruksia 102 kappaletta. B-influenssatapauksia on ollut Lehtisen mukaan poikkeuksellisen paljon.

- A-influenssan osalta huippu koettiin jo tammikuun puolella ja sen määrä on laskenut. Nyt olemme B-influenssan huippuajassa. Todennäköisesti tilanne alkaa tästä hiljalleen rauhoittumaan.

Sairaalahoidossa noin 200 influenssapotilasta

A-virus on luonteeltaan B-virusta ärhäkämpi ja vaatii useammin sairaalahoitoa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tällä hetkellä alle kymmenen sairaalahoitoa tarvitsevaa influenssapotilasta.

Vallitsevan influenssakauden aikana sairaalahoidossa on ollut samaan aikaan enimmillään 20 influenssapotilasta, kun viime vuoden epidemiahuipun aikaan määrä oli noin kolminkertainen.

- Kaiken kaikkiaan meillä on ollut noin 200 henkeä sairaalahoidossa tämän influenssakauden aikana. Tehostettua valvontahoitoa on tarvinnut 25 potilasta, selventää Lehtinen.

Influenssan vuoksi hoitoa saaneista potilaista 12 on kuollut.

- He ovat olleet pääsääntöisesti iäkkäitä ihmisiä, joilla on ollut taustalla vakavia perussairauksia.

Toistuvilla rokotuksilla tehokkain suoja

Päijät-Hämeessä ensimmäiset, ulkomaanmatkailusta aiheutuneet influenssatapaukset todettiin marraskuussa.

Varsinainen influenssakausi käynnistyi epidemiana joulukuussa. Nyt vallitsevan B-virushuipun jälkeen kausi alkaa kääntymään lopuilleen, mutta influenssarokotteen ottaminen on Lehtisen mukaan edelleen suositeltavaa.

- Influenssatapaukset jatkuvat ainakin maaliskuun loppuun saakka. Rokotteen hyöty alkaa parin viikon kohdalla, joten influenssakauden lopulla siitä voi olla vielä hyötyä. Toistetut influenssarokotukset antavat suojaa myös jatkossa. Suoja paranee toistojen myötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssarokotteen suojateho on ollut kohtuullinen. THL:n tilastoja pystytään arvioimaan luotettavasti iäkkäiden ihmisten osalta.

- Yli 65-vuotiailla suojateho oli ollut 30-40 prosenttia, mikä on tässä ikäryhmässä kohtuullinen. Terveillä aikuisilla rokoteteho on parhaimmillaan 70-80 prosenttia. Vaikka rokote ei kokonaan suojaa taudilta, niin rokotetuilla tauti on kuitenkin keskimäärin selvästi lievempi kuin rokottamattomilla, Lehtinen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 3. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 4. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 5. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 6. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 7. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 8. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 9. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 10. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 11. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 12. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 13. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 14. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 15. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.