Maailmaa nähnyt pianisti ja diplomaattisuvun vesa ensimmäistä kertaa Lahdessa: "Tämä on todella upea paikka" - katso video

Ilkka Kuosmanen

Aika mahtava paukkuhan se oli, kun Ossi Tanner kruunattiin viime keväänä Tampereen pianokilpailun voittajaksi. Siinä tuli tienattua 10 000 euroa palkintorahaa, lisää keikkoja työkalenteriin sekä roppakaupalla mainetta ja kunniaa.

Esimerkiksi Aamulehti tituleerasi 20-vuotiasta helsinkiläistä ”armoitetuksi pianon runoilijaksi”.

Tanneria haastatellessa tulee kuitenkin nopeasti selväksi, että vielä valtavampi kokemus hänelle henkilökohtaisesti oli viime syksy. Sen Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Tanner vietti opiskelijavaihdossa Pariisissa.

- Se oli aivan uskomatonta! Tanner hehkuttaa.

Tanner vietti kaiken opinnoiltaan liikenevän vapaa-ajan klassisen musiikin konserteissa, joita Pariisissa tietysti riittää. Siinä tuli kuultua monia idoleita - esimerkiksi Barenboimia, Trifonovia ja Pollinia.

- Pollinilta sain konsertin jälkeen nimikirjoituksen Chopin-nuottiin. Ja kun Jukka-Pekka Saraste oli johtamassa, kiipesin konsertin jälkeen lavanreunan yli häntä takahuoneeseen kiittämään. Saraste vähän ihmetteli, miten olin sinne päässyt, Tanner paljastaa.

Tampereen pianokilpailun voitto siivitti Ossi Tannerin uran vauhtiin. Sami Kuusivirta

Chopinin miehiä

Aivan erityisesti Tanneria hiveli kuitenkin se, että hän asui Pariisissa sattumoisin samalla kadulla, jossa Chopinkin asui kaksikymppisenä.

Silloin elettiin 1820-luvun loppua. Chopinilla oli mielen päällä toinen pianokonserttonsa, jonka Tanner tulkitsee tällä viikolla Sinfonia Lahden solistina Sibeliustalossa.

- Hän on siis ollut samanikäisenä samoissa maisemissa ja käynyt mielessään läpi tätä samaa musiikkia, Tanner miettii.

Tässä vaiheessa lienee jo sanomattakin selvää, että juuri Chopin on Tannerille säveltäjistä se kaikkein läheisin. Hän muistelee menneensä ”ihan sekaisin” jo noin kahdeksanvuotiaana kuultuaan levyltä Chopinin valsseja.

Tampereen pianokilpailussa voitto irtosi Chopinin ykköskonsertolla, ja nyt vuorossa on siis kakkonen. Tanner ei ole soittanut sitä koskaan aikaisemmin, joten viimeiset pari kuukautta ovat olleet ”maanista” harjoittelua.

- Jotenkin Chopin tuntuu hyvin luontevalta. Kakkoskonsertossahan on paljon sellaista nuoren ihmisen elämän draamaa, esimerkiksi se hidas toinen osa on sävelletty Chopinin ensirakkaudelle. Vanhemmat voivat tietysti pitää sitä myös ihan hömppänä, Tanner arvelee.

Diplomaattisuvun kasvatti

Sinfonia Lahti on nimittänyt Tannerin kevään residenssitaiteilijakseen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että häntä kuullaan Lahdessa vielä maalis- ja huhtikuussakin.

Torstaina Tanner urakoi Sibeliustalossa tuplat, sillä ilta jatkuu Hannu Linnun johtaman sinfoniakonsertin jälkeen vielä kamarimusiikkikonsertilla, jonka ohjelmassa on Brahmsin pianokvintetto.

- En ole koskaan edes käynyt Lahdessa aikaisemmin. Tämä on kyllä todella upea paikka, Tanner ihasteli Sibeliustalossa.

Tanner (s. 1997) on diplomaattisuvun vesa. Hän vietti suurimman osan varhaislapsuudestaan USA:ssa ja Belgiassa isänsä töiden perässä. Pianonsoiton hän aloitti kuusivuotiaana Brysselissä.

- Meille oli ostettu piano jo silloin, kun asuimme USA:ssa, mutta kaksi vanhempaa isoveljeäni soittivat rumpuja ja kitaraa. Minä tyydyin pianoon, sillä sehän on todellinen kuningassoitin. Mikään toinen instrumentti ei yllä sitä lähellekään.

20-vuotias Ossi Tanner tulkitsee tällä viikolla Sinfonia Lahden konsertissa Chopinin toisen pianokonserton, ensimmäistä kertaa elämässään. Sami Kuusivirta

"Loputon työmaa"

Kuningassoittimen soittaja joutuu hyväksymään sen, että milloinkaan ei tule valmiiksi. Esimerkiksi sellisti saattaa saada keskeiset sooloteokset haltuunsa suhteellisen nopeastikin, mutta pianistilla riittää opettelemista eliniäksi.

- Se on loputon työmaa. Pyrin kartuttamaan repertuaariani hiljalleen, mutta toisaalta haluan tehdä kaiken myös mahdollisimman hyvin. En ole todellakaan mikään Lang Lang, joka on ilmoittanut hallinneensa 30 konserttoa jo 16-vuotiaana.

Ossi Tanner ja Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 22.2. klo 19. Konsertin johtaa Hannu Lintu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.