Maailmaa nähnyt pianisti ja diplomaattisuvun vesa ensimmäistä kertaa Lahdessa: "Tämä on todella upea paikka" - katso video

Aika mahtava paukkuhan se oli, kun Ossi Tanner kruunattiin viime keväänä Tampereen pianokilpailun voittajaksi. Siinä tuli tienattua 10 000 euroa palkintorahaa, lisää keikkoja työkalenteriin sekä roppakaupalla mainetta ja kunniaa.

Esimerkiksi Aamulehti tituleerasi 20-vuotiasta helsinkiläistä ”armoitetuksi pianon runoilijaksi”.

Tanneria haastatellessa tulee kuitenkin nopeasti selväksi, että vielä valtavampi kokemus hänelle henkilökohtaisesti oli viime syksy. Sen Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Tanner vietti opiskelijavaihdossa Pariisissa.

- Se oli aivan uskomatonta! Tanner hehkuttaa.

Tanner vietti kaiken opinnoiltaan liikenevän vapaa-ajan klassisen musiikin konserteissa, joita Pariisissa tietysti riittää. Siinä tuli kuultua monia idoleita - esimerkiksi Barenboimia, Trifonovia ja Pollinia.

- Pollinilta sain konsertin jälkeen nimikirjoituksen Chopin-nuottiin. Ja kun Jukka-Pekka Saraste oli johtamassa, kiipesin konsertin jälkeen lavanreunan yli häntä takahuoneeseen kiittämään. Saraste vähän ihmetteli, miten olin sinne päässyt, Tanner paljastaa.

Chopinin miehiä

Aivan erityisesti Tanneria hiveli kuitenkin se, että hän asui Pariisissa sattumoisin samalla kadulla, jossa Chopinkin asui kaksikymppisenä.

Silloin elettiin 1820-luvun loppua. Chopinilla oli mielen päällä toinen pianokonserttonsa, jonka Tanner tulkitsee tällä viikolla Sinfonia Lahden solistina Sibeliustalossa.

- Hän on siis ollut samanikäisenä samoissa maisemissa ja käynyt mielessään läpi tätä samaa musiikkia, Tanner miettii.

Tässä vaiheessa lienee jo sanomattakin selvää, että juuri Chopin on Tannerille säveltäjistä se kaikkein läheisin. Hän muistelee menneensä ”ihan sekaisin” jo noin kahdeksanvuotiaana kuultuaan levyltä Chopinin valsseja.

Tampereen pianokilpailussa voitto irtosi Chopinin ykköskonsertolla, ja nyt vuorossa on siis kakkonen. Tanner ei ole soittanut sitä koskaan aikaisemmin, joten viimeiset pari kuukautta ovat olleet ”maanista” harjoittelua.

- Jotenkin Chopin tuntuu hyvin luontevalta. Kakkoskonsertossahan on paljon sellaista nuoren ihmisen elämän draamaa, esimerkiksi se hidas toinen osa on sävelletty Chopinin ensirakkaudelle. Vanhemmat voivat tietysti pitää sitä myös ihan hömppänä, Tanner arvelee.

Diplomaattisuvun kasvatti

Sinfonia Lahti on nimittänyt Tannerin kevään residenssitaiteilijakseen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että häntä kuullaan Lahdessa vielä maalis- ja huhtikuussakin.

Torstaina Tanner urakoi Sibeliustalossa tuplat, sillä ilta jatkuu Hannu Linnun johtaman sinfoniakonsertin jälkeen vielä kamarimusiikkikonsertilla, jonka ohjelmassa on Brahmsin pianokvintetto.

- En ole koskaan edes käynyt Lahdessa aikaisemmin. Tämä on kyllä todella upea paikka, Tanner ihasteli Sibeliustalossa.

Tanner (s. 1997) on diplomaattisuvun vesa. Hän vietti suurimman osan varhaislapsuudestaan USA:ssa ja Belgiassa isänsä töiden perässä. Pianonsoiton hän aloitti kuusivuotiaana Brysselissä.

- Meille oli ostettu piano jo silloin, kun asuimme USA:ssa, mutta kaksi vanhempaa isoveljeäni soittivat rumpuja ja kitaraa. Minä tyydyin pianoon, sillä sehän on todellinen kuningassoitin. Mikään toinen instrumentti ei yllä sitä lähellekään.

"Loputon työmaa"

Kuningassoittimen soittaja joutuu hyväksymään sen, että milloinkaan ei tule valmiiksi. Esimerkiksi sellisti saattaa saada keskeiset sooloteokset haltuunsa suhteellisen nopeastikin, mutta pianistilla riittää opettelemista eliniäksi.

- Se on loputon työmaa. Pyrin kartuttamaan repertuaariani hiljalleen, mutta toisaalta haluan tehdä kaiken myös mahdollisimman hyvin. En ole todellakaan mikään Lang Lang, joka on ilmoittanut hallinneensa 30 konserttoa jo 16-vuotiaana.

Ossi Tanner ja Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 22.2. klo 19. Konsertin johtaa Hannu Lintu.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut