Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lahtelaispoliisi ajoi ylinopeutta tiheään tahtiin - tienvarsikamera välähti lähes 200 kertaa

Lahtelaisen vanhemman konstaapelin ajamat toistuvat ylinopeudet ovat johtamassa esitutkintaan. Miehen epäillään tieten tahtoen ylittäneen nopeusrajoituksia niin, että tienvarsikamera on välähtänyt.

Ylinopeudet ovat olleet niin vähäisiä, että kuljettaja on saanut joka kerta pelkän kirjallisen huomautuksen. Niitä on kuitenkin kertynyt lähes 200, joten kameravalvonnasta vastaavalle poliisin liikenneturvallisuuskeskukselle on tullut huomattavasti työtä yhdestä ja samasta asiakkaasta.

Konstaapeli on käyttänyt omaa autoaan ja toiminut joko kokonaan tai osittain vapaa-ajallaan. Tutkinnassa selvitetään muun muassa, onko samaan puuhaan käytetty myös virka-aikaa.

Asiaa tutkitaan virkavelvollisuuden rikkomisena ja liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Jutun selvittämisen yhteydessä punnitaan sekin, onko konstaapelin menettely ollut omiaan heikentämään poliisiin kohdistuvaa luottamusta.

Jutun tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta huomauttaa, että tässä vaiheessa puhutaan vasta epäilyistä. Tienvarsikameroiden ottamat kuvat ovat kuitenkin kiistattomia tosiasioita.

- Luonnehtisin asiaa hieman poikkeukselliseksi.

Automaattisten valvontalaitteiden ottamat kuvat ovat kertyneet muutaman kuukauden ajalta, mutta ajoittain kamera on välähtänyt jopa muutaman minuutin välein. Kuvia on tullut useammasta kamerasta.

Epäilty vaikenee

Rikoksista epäilty vanhempi konstaapeli Olli Rauhala ei tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa mitenkään. Hän haluaa odottaa, kunnes juttu on selvitetty.

- Sitten ollaan keskustelua varten tukevammalla pohjalla.

Rauhala työskentelee Lahden pääpoliisiasemalla Hämeen poliisilaitoksella. Hän arvosteli vajaa kuukausi sitten (ESS 27.10.2016) nopeusvalvonnan painottumista liikaa kameravalvontaan. Haastattelussa hän arvioi, että tienvarsikamerat ovat monin tavoin puutteellinen keino ylinopeuksien hillitsemiseen ja ne syövät liikaa poliisin voimavaroja. Samalla hän arvosteli poliisin hallintoa haluttomuudesta nähdä edellä mainittuja epäkohtia.

Hämeen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Saarni arvioi myöhemmin ESS:lle, että Rauhalan kommentointi liikkui sallitun ja kielletyn käyttäytymisen rajamailla. Esitetyt kommentit eivät kuitenkaan olleet syynä siihen, että nyt tutkittavana oleva tapaus tuli esille.