Useista ylinopeuksista epäilty lahtelaispoliisi välttyy käräjiltä - ratin takana saattoi olla hänen identtinen kaksoisveljensä

Petri Koivisto

Lähes 200 kertaa toistuneista ylinopeuksista epäilty lahtelainen 37-vuotias vanhempi konstaapeli välttyy syytteeltä. Syyttäjän mukaan on jäänyt pitävästi selvittämättä, onko konstaapeli itse ajanut liikennevalvontakameran kuvaan tallentunutta autoa vai onko kuljettajana ollut hänen identtinen kaksoisveljensä.

Lievät ylinopeudet tapahtuivat edellisvuoden huhti-lokakuussa. Konstaapelin autolla ajettiin yhteensä 190 kertaa juuri sen verran yli sallitun enimmäisnopeuden, että valvontakamera välähti. Eniten välähteli Lahden Kärpäsenmäkeen valtatie 12:n varteen sijoitettu kamera.

Poliisimiestä kuultiin epäiltynä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jälkimmäisestä teosta häntä kuulusteltiin sillä perusteella, että yhtenätoista päivänä ylinopeudet tapahtuivat sellaisena aikana, jolloin hänen olisi pitänyt olla työpaikallaan.

Epäilty kiisti

Poliisimies kiisti teot ja kiisti olevansa valvontakameran kuvissa esiintynyt henkilö. Konstaapelin mukaan myös hänen kaksoisveljensä käytti samaista autoa. Se oli sinänsä riidatonta, että auto kuului konstaapelille.

Epäillyn poliisin veli kiisti samoin rikoksen, mutta myönsi toisinaan käyttävänsä kyseistä autoa.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi pitää syyttämättäjättämispäätöksessään selvänä, että poliisimies esiintyy suurimmassa osassa valvontakameroiden ottamista kuvista. Tämä johtopäätös perustuu siihen olettamaan, että kuljettaja todennäköisesti itse ajaa autoaan useammin kuin hänen veljensä.

Näyttö ei riitä

Epäiltyjen samannäköisyyden vuoksi on kuitenkin mahdotonta sanoa, kumpi miehistä esiintyy missäkin kuvassa. Siksi syytettä kumpaakaan veljestä vastaan ei nosteta.

– Minun täytyisi kyetä yksilöimään syytteessä kummankin epäillyn ajokerrat jotenkin, ajallisesti ja lukumääräisesti. Se ei ole tässä tapauksessa mahdollista, perustelee Pälsi ratkaisuaan.

Syytteeltä välttynyt vanhempi konstaapeli Olli Rauhala nousi toissavuonna julkisuuteen hänen arvosteltuaan jyrkin sanoin automaattisen liikennevalvonnan epäkohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa – 11-vuotias poika löysi: "Yleensä löytyy pullonkorkkeja ja nauloja"
 2. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 3. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 4. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi eristi alueen Lahden matkustajasatamassa
 5. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 6. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 7. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 8. Lahden Matkakeskukselle rakennettu Jaksonkatu on avattu liikenteelle
 9. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 10. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 11. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 12. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 13. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 15. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.