Lahden museon hoivissa olevista Holman perheen aarteista julkaistiin laaja teos

Klaus Holman muistokokoelma on suomalaisittain poikkeuksellinen.

Klaus Holman muistokokoelmaa käsittelevän tietoteoksen toimittaneet tutkijaprofessorit Visa Immonen ja Elina Räsänen kirjoittivat kumpikin yhden artikkelin teokseen. Mirja Hussain

Kaisa Hako

Lahden historiallisen museon helmoissa on pieni aarreaitta, joka maakuntamuseon kokoelmaksi on eksoottinen ja ainutlaatuinenkin. Kyseessä on Klaus Holman muistokokoelma, jonka taidetta ja antiikkia rakastava Holman perhe keräsi 1920–50-luvuilla. Harri ja Alli Holma lahjoittivat sadat esineensä Lahden kaupungille 1950-luvulla. Kokoelma on omistettu perheen nuorena kuolleen Klaus-pojan muistolle.

Keski- ja eteläeurooppalaista taidetta ja antiikkia sisältävä kokoelma on tähän asti ollut vailla tutkimusta, mutta keskiviikkona siitä julkaistiin laaja teos, joka on neljän vuoden tutkimustyön tulos. -teos koostuu erikoistutkijoiden artikkeleista. Kokoelmaa lähestytään monitieteisesti niin arkeologian, taidehistorian, kansatieteen kuin kulttuurihistoriankin näkökulmasta.

Kauneus, arvo ja kadonnut menneisyys -teoksessa taide- ja antiikkikokoelmaa lähestytään niin arkeologian, taidehistorian, kansatieteen kuin kulttuurihistoriankin näkökulmasta. Mirja Hussain

– Tämä on voimannäyttömme siitä, mihin suomalainen tutkimus pystyy, sanoo Turun yliopiston professori Visa Immonen, joka toimitti teoksen yhdessä Helsingin yliopiston professorin Elina Räsäsen kanssa.

Tutkijoiden mukaan monella tasolla merkittävässä kokoelmassa riittäisi tutkittavaa vielä paljon lisää.

– Kiinnostavaa on, että sen takana ei ole suurta varakasta Amos Anderssonin kaltaista liikemiestä, vaan kyseessä on perhekokoelma, jolla on inhimillinen yhteys heidän omaan elämäänsä, tutkijat sanovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.