Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdyskuntajätettä hyödynnetään Päijät-Hämeessä lähes sataprosenttisesti – kotitalouksien kierrätyksessä yhä puutteita

Päijät-Hämeen Jätehuolto oy:n toimialueella päästiin viime vuonna 46 prosentin kierrätysasteeseen, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta enemmän, kerrotaan tiedotteessa. Luvussa on huomioitu toimialueen yhdyskuntajätehuollon eri toimijoiden jätevirrat. Energiana hyödynnettiin 53 prosenttia asumisen jätteistä. Hyödyntämisaste oli yhteensä 99 prosenttia, mikä muodostuu materiaalina raaka-aineeksi kierrätettävän jätteen ja energiahyödyntämiseen ohjatun jätteen osuuksista.

Edellä mainituissa osuuksissa ovat mukana Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) vastaanottaman yhdyskuntajätteen lisäksi mm. Rinki-ekopisteillä ja kiinteistöillä kerätyt tuottajavastuun alaiset pakkausjätteet ja paperi, tuottajien järjestämillä vastaanottopisteillä kerätyt SER-jätteet, arvio kotikompostoidun biojätteen määrästä sekä LABIO oy:n suoraan vastaanottamat kaupan biojätteet, jotka eivät kulje PHJ:n vastaanoton kautta.

– Kierrätystavoitteet ovat tiukat ja yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulee vuoteen 2025 mennessä olla vähintään 55 prosenttia ja vuoteen 2035 mennessä jo 65 prosenttia, kertoo PHJ:n toimitusjohtaja Johanna Rusanen tiedotteessa.

Lahtelainen omakotiasukas, kiinnostaako kokeilu? Kaikki pientalojen ruokajäte halutaan hyötykäyttöön

Rusasen mukaan kierrätyksen kasvattamisessa tärkeää on kotitalouksien tekemä lajittelutyö, koska materiaalit saadaan sen ansiosta puhtaimpina kiertoon. Laitosmainen lajittelu täydentää kotitalouksien tekemää syntypaikkalajittelua, ja sitä kehitetään edelleen.

– Ruokajäte sekajätteen joukossa pilaa sen sisältämän kierrätyskelpoisen materiaalin. Jos kaikki kotitaloudet lajittelisivat ruokajätteen erikseen joko biojäteastiaan tai kompostoriin, sekajätteenkin laitosmaisesta käsittelystä tulisi kannattavaa ja siitä saataisiin talteen kierrätykseen kelpaavia materiaaleja.

Valmisteilla olevan uuden jätelain myötä biojätteen erilliskeräysvaatimukset tulevat tiukentumaan. PHJ on käynnistämässä uudentyyppistä biojätteiden erilliskeräyspalvelun kokeilua omakotitaloille Lahdessa. Kokeiluun mahtuu mukaan 200 kotitaloutta.