Markus Pirttijoen kommentti: Kommentti: Kun uskottavuus menee, sitä on vaikea palauttaa

Pääministeri Antti Rinteellä ja sitä myöten koko hallituksella on uskottavuusongelma, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki kommentissaan.

Markus Pirttijoki

Pääministeri Antti Rinteellä ja sitä myöten koko hallituksella on uskottavuusongelma. Puheet ovat sekavia ja syytöksiä sinkoilee joka suuntaan. Toiminta on kuin nurkkaan ahdistetulla villieläimellä.

Perjantaina Rinne antoi ymmärtää, että syypäitä kohussa ovat Posti ja valtion omistajaohjaus. Posti olisi pääministerin mukaan häivyttänyt liikkeenluovutuksessa päivämäärää 1. syyskuuta. Omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa Rinne arvosteli siitä, ettei tämä riittävän pontevasti ollut vienyt eteenpäin pääministerin ohjeistusta ”työehtojen polkemisen estämisestä”. Kommentti on ristiriitainen, sillä vielä torstaina eduskunnan kyselytunnilla Rinne sanoi, ettei Posti olisi totellut ministeri Paateron tahtoa.

Eli toimiko Paatero aktiivisesti Postin suuntaan vai ei? Vastausta ei nyt saada ainakaan Paaterolta, joka on sairauslomalla.

Perjantaina Posti kuittasi tiedotteella, että omistaja on pidetty koko ajan tietoisena eikä tekemisiin ole puututtu. Pääministeri sanoo toimineensa niiden tietojen varassa, jotka on saanut omistajaohjausministeriltä tai näiden avustajilta. Onko tieto jumittunut jonnekin vai muuttunut matkalla? Pääministerin TV-esiintymiset perjantai-iltana eivät tuoneet tähän lainkaan uutta valaistusta.

Kohun korjaamisen kaava noudattelee menneiden aikojen meininkiä: ensin hutkitaan ja sitten vasta tutkitaan. Tapahtumille löydetään syntipukit, joille annetaan tuomiot kuin kenttäoikeudessa. Paatero sai lähteä perjantaina. Postin hallitus asetettiin löysään hirteen odottamaan tuomion toimeenpanoa, kunhan pyöveli eli uusi omistajaohjausministeri saadaan nimitettyä.

Vähemmän aikaa on sen sijaan annettu sille, että kerrottaisiin, kuka puhuu totta ja kuka ei. Onko pääministeri puhunut eduskunnalle muunneltua totuutta vai ei? Oppositio pelaa perinteisillä pelisäännöillä eli muunneltua totuutta olisi ollut mukana ja vähintäänkin pääministerin on erottava. Hallituskumppaneille tilanne on pulmallisempi, sillä ne eivät nyt oikeasti tiedä, mitä on tapahtunut ja miten asioihin pitäisi suhtautua. Sitä paitsi hallituksen sisältä ei ole tapana keikuttaa venettä, ministeriautossa on kuitenkin mukava istua.

Vaa’ankielen asemassa on keskusta, jälleen. Jo hallitusta muodostettaessa keskusta sai kokoaan isomman painoarvon. Ilman keskustaa SDP ei olisi saanut kasaan haluamaansa hallitusta, jossa myös Vasemmisto on mukana. Nyt keskustasta riippuu, pysyykö hallituspaketti kasassa.

Uskottavuuden menettäminen on ongelma vakavimmasta päästä. Uskottavuuden mentyä on ihan sama, mitä teet tai sanot. Kaikki kääntyy itseäsi vastaan. Näin kävi muun muassa Ylen entiselle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle.

Jääskeläinen käytti Ylen Sipilä-uutisoinnissa päätoimittajan valtaa tavalla, jota ei katsottu hyvällä. Nousi kohu ja toimituksen työrauhan palauttamiseksi ei ollut lopulta muuta vaihtoehtoa kuin erota. Ilmapiiriongelmaa pönkitti se, että kaksi kohun keskiössä ollutta tutkivaa toimittajaa erosi ennen Jääskeläistä.

Posti-kohussa on kyse samasta. Kun pääministeriin kohdistuu uskottavuusongelma, koko hallitus menettää toimintakykynsä.

Uskottavuuden palauttaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa sen palauttaminen on nopeasti. Lähes mahdotonta se on silloin, kun omat puheet ovat ristiriitaisia ja löytyy joku, joka kertoo päinvastaista.

Tämä paketti ei kestä enää yhtään ristiriitaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.