Teollisuusliitto ja Pro vauhdittavat tes-neuvottelujaan ylityökiellolla

Ylityökiellon piirissä on noin satatuhatta työntekijää. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Teollisuusliitto aloittaa maanantaina puoliltaöin ylityökiellon neljällä sopimusalallaan. Seuraavan viikon perjantaihin kestävän kiellon piirissä on noin satatuhatta työntekijää. Mukana ovat teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan ja malmikaivosten sopimusalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

Myös Ammattiliitto Pro ilmoitti perjantaina aloittavansa ylityökiellon ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon. Kielto koskee kaikkia Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen piirissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pro ilmoitti verkkosivuillaan Teknologiateollisuuden katkaisseen toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut torstaina. Uusia neuvotteluaikoja ei ole sovittu.

Työantajapuolta edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi ylityökieltojen hankaloittavan neuvotteluja ja vaikeuttavan yritysten toimintaa ja toimituksia asiakkaille.

– Teknologiateollisuus pitää kuitenkin myönteisenä, että liitoilla on edelleen neuvotteluyhteys. Työnantajapuolen tavoitteena on, että työmarkkinaratkaisut saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, Helle sanoi tiedotteessa.

Neuvotteluissa päästiin Helteen mukaan pisimmälle Teollisuusliiton kanssa. Ratkaisu jäi hänen mukaansa kiinni ennen kaikkea kustannustasosta.

Eloranta: "Luokaton esitys"

Ylityökielloista kerrottiin sen jälkeen kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden väliset työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksetta torstai-iltana. Sopimukset päättyivät lokakuun lopussa.

– On valitettavaa, että joudumme tällaisiin painostustoimiin työnantajia kohtaan. Teknologiateollisuuden uppiniskainen asenne neuvotteluissamme ei kuitenkaan jättänyt meille muuta vaihtoehtoa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiedotteessa.

Teollisuusliiton mukaan neuvotteluissa on ollut hankaluuksia erityisesti työaikaan liittyvissä kysymyksissä.

– Kun tähän lisätään hämmästyttävän pitkä lista epäasiallisia työehtojen heikennysesityksiä, jouduimme valitettavasti toteamaan, ettei neuvotteluissa ole nyt etenemisen mahdollisuutta, Aalto totesi.

Teknologiateollisuuden nyt ajamilla heikennyksillä työsuhteen ehtoihin ainoastaan heikennetään ilmapiiriä työpaikoilla ja huononnetaan siten samalla tuottavuuskehitystä, liitto linjasi.

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moitti työnantajien esityksiä tviitissään.

– Luokaton esitys työnantajalta tuoda neuvottelupöytään vain heikennyksiä ja sopimusjärjestelmää murentavia aloitteita. Luottamusmiesten aseman heikentämisellä ei paikallinen sopiminen etene eikä luottamus lisäänny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 14. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.