Yhdysvallat tutkii nuorison suosimaa TikTok-videosovellusta – epäillään vakoilutietojen lähettämisestä Kiinaan

TikTok on herättänyt epäilyjä yhdysvaltalaispoliitikkojen keskuudessa. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltain hallinto on alkanut tutkia kiinalaisomisteista TikTok-videosovellusta, kertoi New York Times perjantaina.

Tutkinnan on määrä selvittää, onko sovellus lähettänyt tietoja Kiinaan, kertoo lehti nimettömiin lähteisiin viitaten. Yhdysvaltalaissenaattorit ovat vaatineet selvitystä sovelluksesta jo viime kuussa.

TikTok on erityisesti nuorison suosima sovellus, jolla on arviolta 500 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman. Sovelluksessa käyttäjät voivat jakaa itsetehtyjä videoita, joilla käyttäjät tavallisesti huulisynkkaavat taustalla soivan kappaleen tahtiin.

Tutkintaa johtaa ulkomaalaisomistuksia Yhdysvalloissa tarkasteleva CFIUS-komitea. Selvityksen aikana on mahdollisesti määrä tutkia toissa vuonna tehtyä hankintaa. Tuolloin TikTokin omistava kiinalaislähtöinen ByteDance -yritys osti nuorten suosiossa olleen Musical.ly-nimellä toimineen sovelluksen.

Demokraattien senaattori Chuck Schumer ja republikaanisenaattori Tom Cotton kertoivat viime viikolla, että Bytedancea voitaisiin mahdollisesti pakottaa jakamaan käyttäjätietoja kiinalaisille tiedusteluelimille.

– Koska TikTokilla on jo pelkästään Yhdysvalloissa yli 110 miljoonaa latausta, on se vastavakoilu-uhka, jota emme voi jättää huomiotta, senaattorit kertoivat kirjeessä, jonka he olivat osoittaneet Kansallisen tiedustelun johtajalle Joseph Maguirelle.

Senaattorit myös varoittivat, että sovelluksen avulla voitaisiin mahdollisesti vaikuttaa äänestäjiin ensi vuoden presidentinvaaleissa.

TikTok etäännyttää itseään Kiinasta

Republikaanisenaattori Marco Rubio oli mielissään uutisesta. Hän kertoi Twitterissä pyytäneensä jo viime kuussa Yhdysvaltain valtiovarainministeriöltä, että CFIUS alkaisi tutkia TikTokia.

– Koska mikä tahansa Kiinassa olevan yrityksen omistama alusta, joka kerää valtavia määriä dataa yhdysvaltalaisista, on potentiaalisesti vakava uhka meidän maallemme, Rubio kertoi tviitissä.

TikTok ei suostunut kommentoimaan mahdollisia sääntelytoimia uutisoimisto AFP:lle. Sen sijaan TikTokin suunnalta vakuuteltiin AFP:lle, että yrityksen korkein prioriteetti on sen käyttäjien ja yhdysvaltalaisten sääntelijöiden luottamuksen ansaitseminen.

Viime viikolla TikTok pyrki tekemään jonkinasteista pesäeroa Kiinasta.

– Meihin ei vaikuta yksikään ulkomainen hallinto, mukaan lukien Kiinan hallinto, TikTokilta kerrottiin.

Yrityksen tietokeskukset sijaitsevat Kiinan ulkopuolella, eikä sovelluksen data ole yrityksen mukaan Kiinan lakien alaisuudessa.

CFIUS-arviointeja koordinoiva Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kertoi, ettei se voi kommentoida sitä, onko tutkinta tekeillä vaiko ei. Ministeriön edustajan mukaan laki estää CFIUS:n tietojen julkistamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.