Autoala: Päästömanipulointi on lisääntynyt kuorma-autoliikenteessä Suomessa

Manipulointi tapahtuu niin, että päästöjä vähentävät tehdasasetetut järjestelmät kierretään. Kuvituskuvaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Päästömanipulointi on lisääntynyt kuorma-autoliikenteessä Suomessa, kertoo Autotuojat ja -teollisuus. Laiton manipulointi kasvattaa autojen päästöt moninkertaisiksi normit täyttäviin ajoneuvoihin verrattuna.

– Uusimmat Euro VI -päästönormit täyttävissä ajoneuvoissa manipulointi voi nostaa terveydelle haitallisten päästöjen määrän jopa yli kymmenkertaiseksi, kertoo järjestön toimitusjohtaja Tero Kallio tiedotteessa.

Päästömanipuloinnin seurauksena muun muassa typenoksidi- ja hiukkaspäästöt kasvavat moninkertaisiksi auton alkuperäisiin ja lain vaatimukset täyttäviin päästöihin verrattuna. Volkswagenin suurta huomiota herättäneessä päästömanipulaatioskandaalissa kyse oli nimenomaan typenoksidipäästöistä.

Meri-Lapissa syyskuussa tehdyssä raskaan liikenteen valvonnassa paljastui, että joka kymmenennessä kuorma-autossa esiintyi ympäristöhaittoja aiheuttavaa päästömanipulointia.

Autoalan mukaan ongelma on huomattava myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi Tanskan ympäristöviranomaiset ovat arvioineet, että lähes neljännes tiellä liikkuvista kuorma-autoista on päästömanipuloituja.

– Päästömanipuloitu auto ei ole tieliikennekelpoinen. Mikäli manipulointia havaitaan, auto määrätään ajokieltoon, kunnes se on palautettu ennalleen ja katsastettu uudelleen tieliikennekelpoiseksi, Kallio muistuttaa.

Tavoitteena leikata kustannuksia

Manipulointi tapahtuu niin, että päästöjä vähentävät tehdasasetetut järjestelmät kierretään. Järjestön mukaan alalla toimii yrityksiä, jotka markkinoivat aktiivisesti palveluja laitteistojen purkamiseksi.

Tyypillistä on purkaa autosta esimerkiksi SCR-laitteisto, joka vähentää typenoksidipäästöjä yli 90 prosenttia.

Autoalan mukaan syynä manipulointiin on pyrkimys leikata kustannuksia. Säästöjä syntyy, kun päästöjä vähentäviä laitteita ei tarvitse huoltaa tai autossa ei tarvitse käyttää SCR-laitteiston edellyttämää lisäainetta. Laittomat päästömanipulaatiot aiheuttavat siten kuljetusalalle epätervettä kilpailua.

Laittomien manipulointien vähentämiseksi Euroopan autonvalmistajien yhdistys on ehdottanut, että päästömanipulointipalvelujen tarjoaminen kriminalisoitaisiin ja manipuloimisesta seuraisi tuntuvat sakot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.