Hongkongissa kuoli mielenosoittaja, laajoja kulkueita luvassa

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viisi kuukautta. Lehtikuva/AFP

STT

Hongkongin kaduille odotetaan tänään laajoja kynttiläkulkueita sen jälkeen, kun parkkitalosta mielenosoituksien aikana pudonnut opiskelija menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Sairaalan mukaan Alex Chow, 22, kuoli aamulla. Opiskelija tuotiin sairaalan maanantaina, kun hänet oli löydetty tajuttomana verilammikosta parkkitalon toisesta kerroksesta. Putoamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mutta mielenosoittajat paiskoivat kiviä ja muita esineitä poliisin niskaan parkkitalosta. Poliisi vastasi muun muassa käyttämällä kyynelkaasua.

– Tänään suremme vapaustaistelijan kuolemaa Hongkongissa. Emme jätä ketään. Me aloitimme yhdessä ja lopetamme yhdessä. Olemme kärsineet menetyksiä viime kuukausina, ja nyt Hongkongin aluehallinnon on aika maksaa niistä, kirjoitti mielenosoittajien johtajiin kuuluva Joshua Wong Twitterissä.

Viisi levotonta kuukautta

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viiden kuukauden ajan. Ne alkoivat sen jälkeen, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet.

Liikehdintä on laajentunut laajaksi demokratialiikkeeksi, jossa vaaditaan muun muassa hallintojohtaja Carrie Lamin eroa, vapaita vaaleja ja demokraattisia uudistuksia.

Kiina on sallinut Hongkongille sellaisia vapauksia, joita muualla maassa ei ole. Presidentti Xi Jinpingin valtaannousun jälkeen pelot eritysaseman menettämisestä ovat kuitenkin voimistuneet.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 2. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa
 3. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 4. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 5. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 6. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 7. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 8. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 9. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 10. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 11. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 12. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 13. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 14. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.