Kalashnikov-rynnäkkökiväärin suunnittelija syntyi sata vuotta sitten – sotilaat ja terroristit ovat suosineet toimintavarmaa asetta

Kalashnikovin syntymäpäivää ei aiota sivuuttaa Venäjällä vähällä huomiolla. Opetusministeriö on muun muassa kehottanut kouluja huomioimaan tapauksen opetuksessa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjällä muistetaan sunnuntaina sata vuotta sitten syntynyttä Mihail Kalashnikovia, nimeään kantavan legendaarisen rynnäkkökiväärin kehittäjää. Alkuperäisen AK-47:n jälkeen se levisi eri versioina sekä laillisina ja laittomina kopioina ympäri maailmaa.

Kalashnikov oli tärkeä esikuvana myös Suomessa kehitetylle ja Puolustusvoimissa 1960-luvulla käyttöön otetulle RK 62 -rynnäkkökiväärille.

Kalashnikovin syntymäpäivää 10. marraskuuta ei aiota sivuuttaa Venäjällä vähällä huomiolla. Maan opetusministeriö on muun muassa kehottanut kouluja huomioimaan tapauksen opetuksessa. Erääksi vaihtoehdoksi on ehdotettu kalashnikovin kokoamisen ja purkamisen harjoittelua, jos aseita on saatavilla.

Jälkikäteen on kiistelty siitä, kuinka paljon AK-47 oli muidenkin neuvostosuunnittelijoiden kuin Kalashnikovin luomus ja kuinka paljon sen rakenne perustui saksalaisten muutama vuosi aiemmin valmistamaan StG 44 -rynnäkkökivääriin. Tämä ei ole estänyt Kalashnikovin nousemista Neuvostoliiton ja Venäjän kansallissankariksi edullisen ja toimintavarman AK-47:n ruumiillistumana.

Taloudellista hyötyä Kalashnikov ei keksinnöstään juurikaan saanut.

Miljoonia aseita ja niiden uhreja

Armeijoiden ja erilaisten kapinallis- tai vapautusliikkeiden lisäksi kaarevasta lippaasta tunnettu kalashnikov on nähty usein terroristien käsissä, muun muassa Pariisissa. Joidenkin maiden historiassa aseen merkitys on arvioitu niin suureksi, että se löytyy vaakunoista tai jopa valtion lipusta, kuten Mosambikissa.

Arviot maailmalla muodossa tai toisessa käytössä olevista kalashnikoveista vaihtelevat kymmenistä miljoonista yli sataan miljoonaan. Erään hyytävän arvion mukaan aseella surmataan peräti neljännesmiljoona ihmistä joka vuosi. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kalashnikov levisi muuallekin kuin itäblokin kanssa tekemisissä olleisiin maihin.

94-vuotiaana vuonna 2013 kuollut Kalashnikov pohti elämänsä loppupuolella, onko hän syypää keksintönsä käyttämiseen ihmisten tappamisessa. Kasteen ottanut asekeksijä kirjoitti ortodoksikirkon johtajalle patriarkka Kirillille asian piinaavan häntä suuresti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 2. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 3. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 4. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 5. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 6. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 7. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 8. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 9. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 10. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 11. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 12. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 13. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 14. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 15. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.