Turkki aikoo lähettää ulkomaiset Isis-vangit kotimaihinsa

Turkin ulkoministeri Süleyman Soylu on aiemmin sanonut Turkilla olevan vankina lähes 1 200 Isisin jäsentä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Turkki ryhtyy maanantaista alkaen lähettämään hallussaan olevia Isis-äärijärjestön jäseniä kotimaihinsa, sanoi sisäministeri Süleyman Soylu perjantaina. Hän on aiemmin sanonut Turkilla olevan vankina lähes 1 200 Isisin jäsentä.

Turkki on arvostellut länsimaita siitä, etteivät nämä ole valmiita ottamaan vastaan Isisiin liittyneitä kansalaisiaan. Osan kansalaisuus on jo peruttu, eikä ole varmaa, onnistuuko Turkki heidän palauttamisessaan.

Suomalaisia Isis-jäseniä ei tiettävästi ole Turkin huomassa.

Supo kirjoittaa nettisivuillaan, että Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista arviolta noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut.

Lisäksi Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta, Supo kirjoittaa. Osa näistä lapsista on jo täysi-ikäisiä. Konfliktialueella on myös syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.

Isis-lapset osin tervetulleita Eurooppaan

Suomalaiset niin kutsutut Isis-naiset, jotka eivät ole päässeet pois konfliktialueelta, elävät suurilta osin kurdien alueella sijaitsevalla al-Holin leirillä. Suomessa keskustelu Isis-naisista ja -lapsista on noudattanut eurooppalaisia linjoja. Lapsia oltaisiin valmiita ottamaan, mutta ilman heidän äitejään tämä ei onnistu. Lisäksi vaikeutena on ollut, ettei kurdialueilla ole sosiaali- ja terveysministeriön mukaan selkeää viranomaista, jonka kanssa neuvotella.

– Siellä ei ole edes sitä toimivaa viranomaista, jonka kanssa huostaanotosta keskusteltaisiin, sanoi ylijohtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä STT:n haastattelussa aiemmin.

Euroopan maista Isis-lapsia ovat ottaneet takaisin ainakin Pohjois-Makedonia, Ranska, Saksa, Belgia, Hollanti, Ranska ja Ruotsi. Tahti on ollut kuitenkin hidasta: Belgiaan on palannut vajaat 30 lasta, Ranskaan alle sata ja Saksaan parisenkymmentä.

Itävalta on ilmoittanut vastaanottavansa kaksi orpoa Isis-lasta. Lapset saivat luvan tulla Itävaltaan sen jälkeen, kun tuomioistuin myönsi yksi- ja kolmivuotiaiden poikien isoäidille huoltajuuden.

Turkki uhkailee myös siirtolaistulvalla

Turkissa majailee myös suuri määrä Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.

Aiemmin marraskuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uusi uhkauksensa päästää siirtolaiset Turkista Eurooppaan, jos kansainvälistä apua ei lisätä. Jos tilanne muuttuu vaikeaksi, Turkilla ei hänen mielestään ole muita vaihtoehtoja kuin avata portit. Erdoganin mielestä on selvää, minkä suunnan ihmiset tuolloin valitsevat.

Erdogan on halunnut EU-mailta lisää taloudellista tukea suunnitelmalleen luoda Syyriaan turvavyöhyke, jolle sotaa paenneet voisivat mennä.

EU on arvostellut Turkin viime kuussa aloittamaa hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Hyökkäyksellä Turkki sanoi haluavansa perustaa turvavyöhykkeen.

---

Korjattu 8.11. lähetettyä juttua lauantaina 9.11. kello 9.55: Süleyman Soylu on Turkin sisäministeri, ei ulkoministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 2. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 3. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 4. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 5. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 6. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 7. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 8. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 9. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 10. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 11. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 12. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 13. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"
 14. Käräjäoikeus vangitsi päijäthämäläisen naisen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä Lahdessa
 15. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.