Turkki aikoo lähettää ulkomaiset Isis-vangit kotimaihinsa

Turkin ulkoministeri Süleyman Soylu on aiemmin sanonut Turkilla olevan vankina lähes 1 200 Isisin jäsentä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Turkki ryhtyy maanantaista alkaen lähettämään hallussaan olevia Isis-äärijärjestön jäseniä kotimaihinsa, sanoi sisäministeri Süleyman Soylu perjantaina. Hän on aiemmin sanonut Turkilla olevan vankina lähes 1 200 Isisin jäsentä.

Turkki on arvostellut länsimaita siitä, etteivät nämä ole valmiita ottamaan vastaan Isisiin liittyneitä kansalaisiaan. Osan kansalaisuus on jo peruttu, eikä ole varmaa, onnistuuko Turkki heidän palauttamisessaan.

Suomalaisia Isis-jäseniä ei tiettävästi ole Turkin huomassa.

Supo kirjoittaa nettisivuillaan, että Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista arviolta noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut.

Lisäksi Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta, Supo kirjoittaa. Osa näistä lapsista on jo täysi-ikäisiä. Konfliktialueella on myös syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.

Isis-lapset osin tervetulleita Eurooppaan

Suomalaiset niin kutsutut Isis-naiset, jotka eivät ole päässeet pois konfliktialueelta, elävät suurilta osin kurdien alueella sijaitsevalla al-Holin leirillä. Suomessa keskustelu Isis-naisista ja -lapsista on noudattanut eurooppalaisia linjoja. Lapsia oltaisiin valmiita ottamaan, mutta ilman heidän äitejään tämä ei onnistu. Lisäksi vaikeutena on ollut, ettei kurdialueilla ole sosiaali- ja terveysministeriön mukaan selkeää viranomaista, jonka kanssa neuvotella.

– Siellä ei ole edes sitä toimivaa viranomaista, jonka kanssa huostaanotosta keskusteltaisiin, sanoi ylijohtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä STT:n haastattelussa aiemmin.

Euroopan maista Isis-lapsia ovat ottaneet takaisin ainakin Pohjois-Makedonia, Ranska, Saksa, Belgia, Hollanti, Ranska ja Ruotsi. Tahti on ollut kuitenkin hidasta: Belgiaan on palannut vajaat 30 lasta, Ranskaan alle sata ja Saksaan parisenkymmentä.

Itävalta on ilmoittanut vastaanottavansa kaksi orpoa Isis-lasta. Lapset saivat luvan tulla Itävaltaan sen jälkeen, kun tuomioistuin myönsi yksi- ja kolmivuotiaiden poikien isoäidille huoltajuuden.

Turkki uhkailee myös siirtolaistulvalla

Turkissa majailee myös suuri määrä Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.

Aiemmin marraskuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uusi uhkauksensa päästää siirtolaiset Turkista Eurooppaan, jos kansainvälistä apua ei lisätä. Jos tilanne muuttuu vaikeaksi, Turkilla ei hänen mielestään ole muita vaihtoehtoja kuin avata portit. Erdoganin mielestä on selvää, minkä suunnan ihmiset tuolloin valitsevat.

Erdogan on halunnut EU-mailta lisää taloudellista tukea suunnitelmalleen luoda Syyriaan turvavyöhyke, jolle sotaa paenneet voisivat mennä.

EU on arvostellut Turkin viime kuussa aloittamaa hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Hyökkäyksellä Turkki sanoi haluavansa perustaa turvavyöhykkeen.

---

Korjattu 8.11. lähetettyä juttua lauantaina 9.11. kello 9.55: Süleyman Soylu on Turkin sisäministeri, ei ulkoministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.