Mäkiyhdistyksen miehet kiistävät vastuunsa Helsingin hyppyrimäkiturmasta hovioikeudessa

Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on jo purettu. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Helsingin hovioikeus alkoi maanantaina käsitellä Helsingin hyppyrimäkiturmaa. Kolme 16–18-vuotiasta nuorta laski Herttoniemen hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä myöhään illalla elokuussa 2015. He osuivat vaijeriin, jolloin yksi kuoli ja kaksi sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Kymmeniä vuosia sitten asennetuilla vaijereilla pyrittiin estämään esimerkiksi mopolla ajelua ja muuta mäkeen kohdistuvaa ilkivaltaa.

Käräjäoikeus tuomitsi kolme Helsingin kaupungin työntekijänä toiminutta miestä ja kaksi mäkihyppyseuran vastuuhenkilöä sakkoihin. Kaikki tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Yksi virkamies tuomittiin lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeuden mukaan vaijerit olisi pitänyt poistaa, merkitä selvemmin tai estää pääsy alueelle paremmin.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyalue päätettiin aidata kokonaan yli kaksimetrisellä teräsaidalla ja vaijerit poistettiin. Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on sittemmin purettu.

Yksi tuomari esitti käräjäoikeudessa eriävän mielipiteen tuomiosta. Hänen mukaansa syyte tuli kokonaisuudessaan hylätä, koska onnettomuuden uhrit olivat omalla varomattomuudellaan myötävaikuttaneet heille aiheutuneisiin seurauksiin.

Mäkihyppyseuran aktiivit valittivat tuomiosta

Kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta tuomitut Helsingin mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja valittivat tuomiosta.

Mäkihyppyseuran sihteerinä toiminut yli 80-vuotias mies perustelee valitusta muun muassa sillä, että kukaan syytteessä olleista ei tehnyt päätöstä vaijerin asentamisesta tai ollut sitä asentamassa. Hän pitää tapahtunutta epäonnisena tapaturmana.

– Hyppyrimäki on ollut pimeänä. Sinne päästäkseen on pitänyt ohittaa, ylittää ja kiertää useita esteitä, portteja ja aitoja. Mäen päällä oli varoituskylttejä vaijerista sekä kylttejä kieltämässä oleskelua mäellä. Vaijeriin on ollut kiinnitettynä varoitusteippejä ja värikkäitä muovipussin paloja, hän perustelee.

Niin sihteeri kuin johtokunnan puheenjohtajakin vetoavat vuonna 2001 kaupungin liikuntaviraston kanssa laadittuun sopimukseen. Heidän mukaansa seuran aktiivit eivät ole sitoutuneet mäen yölliseen vartiointiin tai sen muuhun käyttöön kuin mäen hyppäämiseen mäkisuksilla.

Syyttäjän mukaan mäkihyppyaktiiveilla on ollut velvollisuus estää vaaratilanteen syntyminen, sillä mäkihyppy-yhdistys on huolehtinut kaupungin kanssa solmitun sopimuksen mukaan mäen hyppykunnosta.

– Tässä tarkoituksessa yhdistyksen edustajat ovat avanneet mäessä olevat vaijerit ennen hyppyharjoituksia ja harjoitusten jälkeen kiinnittäneet ne takaisin paikoilleen. Käytännössä tehtävänä on ollut myös kiinnittää huomiomerkit vaijeriin.

Syyttäjän mukaan yhdistystä oli myös varoitettu vaijerin vaarallisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.