Mäkiyhdistyksen miehet kiistävät vastuunsa Helsingin hyppyrimäkiturmasta hovioikeudessa

Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on jo purettu. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Helsingin hovioikeus alkoi maanantaina käsitellä Helsingin hyppyrimäkiturmaa. Kolme 16–18-vuotiasta nuorta laski Herttoniemen hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä myöhään illalla elokuussa 2015. He osuivat vaijeriin, jolloin yksi kuoli ja kaksi sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Kymmeniä vuosia sitten asennetuilla vaijereilla pyrittiin estämään esimerkiksi mopolla ajelua ja muuta mäkeen kohdistuvaa ilkivaltaa.

Käräjäoikeus tuomitsi kolme Helsingin kaupungin työntekijänä toiminutta miestä ja kaksi mäkihyppyseuran vastuuhenkilöä sakkoihin. Kaikki tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Yksi virkamies tuomittiin lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeuden mukaan vaijerit olisi pitänyt poistaa, merkitä selvemmin tai estää pääsy alueelle paremmin.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyalue päätettiin aidata kokonaan yli kaksimetrisellä teräsaidalla ja vaijerit poistettiin. Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on sittemmin purettu.

Yksi tuomari esitti käräjäoikeudessa eriävän mielipiteen tuomiosta. Hänen mukaansa syyte tuli kokonaisuudessaan hylätä, koska onnettomuuden uhrit olivat omalla varomattomuudellaan myötävaikuttaneet heille aiheutuneisiin seurauksiin.

Mäkihyppyseuran aktiivit valittivat tuomiosta

Kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta tuomitut Helsingin mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja valittivat tuomiosta.

Mäkihyppyseuran sihteerinä toiminut yli 80-vuotias mies perustelee valitusta muun muassa sillä, että kukaan syytteessä olleista ei tehnyt päätöstä vaijerin asentamisesta tai ollut sitä asentamassa. Hän pitää tapahtunutta epäonnisena tapaturmana.

– Hyppyrimäki on ollut pimeänä. Sinne päästäkseen on pitänyt ohittaa, ylittää ja kiertää useita esteitä, portteja ja aitoja. Mäen päällä oli varoituskylttejä vaijerista sekä kylttejä kieltämässä oleskelua mäellä. Vaijeriin on ollut kiinnitettynä varoitusteippejä ja värikkäitä muovipussin paloja, hän perustelee.

Niin sihteeri kuin johtokunnan puheenjohtajakin vetoavat vuonna 2001 kaupungin liikuntaviraston kanssa laadittuun sopimukseen. Heidän mukaansa seuran aktiivit eivät ole sitoutuneet mäen yölliseen vartiointiin tai sen muuhun käyttöön kuin mäen hyppäämiseen mäkisuksilla.

Syyttäjän mukaan mäkihyppyaktiiveilla on ollut velvollisuus estää vaaratilanteen syntyminen, sillä mäkihyppy-yhdistys on huolehtinut kaupungin kanssa solmitun sopimuksen mukaan mäen hyppykunnosta.

– Tässä tarkoituksessa yhdistyksen edustajat ovat avanneet mäessä olevat vaijerit ennen hyppyharjoituksia ja harjoitusten jälkeen kiinnittäneet ne takaisin paikoilleen. Käytännössä tehtävänä on ollut myös kiinnittää huomiomerkit vaijeriin.

Syyttäjän mukaan yhdistystä oli myös varoitettu vaijerin vaarallisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 3. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 4. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 5. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös
 6. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 7. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 13. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 14. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 15. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.