Kuljetusalan liitot valmiita päättämään tukitoimista, jos postilakon neuvottelut eivät keskiviikkona etene

Alustavasti RAUssa on keskusteltu tavaraliikenteeseen ja sitä kautta vientiteollisuuteen vaikuttavista toimista. LEHTIKUVA / Irene Stachon

STT

Useat kuljetusalan liitot tekevät kuluvan viikon aikana päätöksiä mahdollisista tukitoimista maanantaina alkaneelle postilakolle.

Päätökset nojaavat siihen, miltä Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) ja työnantajaliitto Paltan neuvottelutilanne näyttää keskiviikkona, jolloin osapuolet tapaavat toisensa seuraavan kerran valtakunnansovittelijan johdolla.

Rautatiealan Unionin (RAU) hallitus tekee asiasta päätöksiä kokouksessaan torstaina. Päätökset pohjaavat PAUn ja Paltan neuvottelutilanteeseen.

– Jos se on edelleen täydessä umpikujassa, se tarkoittaa sitä, että tarvitaan tukitoimia, joilla on laaja vaikuttavuus, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoi maanantaina STT:lle.

Alustavasti RAUssa on keskusteltu tavaraliikenteeseen ja sitä kautta vientiteollisuuteen vaikuttavista toimista. Henkilöliikenteeseen mahdolliset toimet eivät tämänhetkisen tiedon mukaan välttämättä kohdistu.

– Kun katsotaan, mikä Suomessa kiinnostaa, niin kyllä se on hyvin pitkälle vientiteollisuus.

PAUn kanssa yhtä aikaa tukilakkonsa aloitti Ilmailualan unioni (IAU), minkä myötä postin käsittely lentoasemilla on pysähtynyt. Posti on tiedottanut, että paketit Euroopan ulkopuolelta ja ulkopuolelle alkavat kulkea vasta lakon jälkeen.

IAU on toistaiseksi ilmoittanut kahden viikon lakosta PAUn alkuperäisen ilmoituksen mukaisesti. Jatkoa liitto pohtii keskiviikkoisen sovittelun jälkeen.

– Katsomme tilannetta sen jälkeen. Ennen sitä ei muita päätöksiä ole tulossa, sanoo IAUn puheenjohtaja Juhani Haapasaari.

Myös JHL pohtii tukitoimien laajentamista

Kuljetusalan liitot kertoivat valmiudestaan tukitoimiin jo lokakuun lopussa. RAUn ja IAUn ohella asiasta kertoivat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Suomen Merimies-Unioni. Kukin liitto päättää itse tukitoimien laajuudesta.

Merimies-Unionilla ei ole konkreettista aikataulua mahdollisista tukitoimista päättämiselle, mutta se voi sopia käytännön toimista tarvittaessa hyvinkin nopeasti, puheenjohtaja Simo Zitting kertoo.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on kertonut tukevansa PAUn lakkoa. Postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevät JHL:n jäsenet jäivät kahdeksi viikoksi lakkoon maanantaina samalla, kun liitto valmistelee muita tukitoimenpiteitä.

– Tiedotamme asiasta mahdollisimman pian. Voi olla, että jo huomenna (tiistaina), JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi STT:lle tekstiviestitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.