Turkin Erdogan suomi Yhdysvaltoja – presidentin mukaan Pohjois-Syyrian tulitauon täyttymiseksi ei ole tehty tarpeeksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan (oik.) uhosi sanovansa presidentti Donald Trumpille, että Yhdysvaltojen täytyy tehdä enemmän tulitauon täyttymiseksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat ei ole tehnyt tarpeeksi, jotta Pohjois-Syyrian tulitauon sitoumukset olisivat täyttyneet, väittää Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Erdogan uhosi sanovansa presidentti Donald Trumpille, että Yhdysvaltojen täytyy tehdä enemmän tulitauon täyttymiseksi.

Erdogan puhui aiheesta toimittajille juuri ennen Yhdysvaltojen-vierailuaan. Trumpin ja Erdoganin on määrä tavata huomenna.

Turkki keskeytti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan sovittuaan Yhdysvaltojen kanssa tulitauosta lokakuussa. Turkki oli käynnistänyt hyökkäyksen Pohjois-Syyriassa sen jälkeen, kun Trump oli ilmoittanut Yhdysvaltain sotilaiden vetäytyvän alueelta. Turkin mukaan operaation tarkoituksena on luoda Syyrian puolelle "turva-alue" "kurditerroristien" uhkaa vastaan.

Tulitauon ehtona oli, että Yhdysvallat varmistaa kurdijoukkojen vetäytyvän Turkin osoittamalta niin sanotulta turva-alueelta. Muutama päivä myöhemmin Turkki solmi Venäjän kanssa erillisen sopimuksen, jossa myös Venäjä lupasi edesauttaa kurdijoukkojen vetäytymistä.

Erdoganin mukaan näin ei kuitenkaan ole käynyt.

– Valitettavasti tällä hetkellä ei voi sanoa, että terroristiryhmät olisivat vetäytyneet alueelta, kurdijoukkoja terroristeiksi kutsuva Erdogan sanoi.

– Venäjä tai Yhdysvallat ei ole saanut siirrettyä terroristiryhmiä sovittuna ajankohtana.

Erdogan sanoi keskustelevansa asiasta puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, kun hän palaa Yhdysvaltain-vierailultaan.

Viilentyneet välit

Turkin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat viilentyneet Syyrian tilanteen takia. Oman lisänsä jännitteisiin toi Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha. Armenialaisten kansanmurhalla viitataan yli miljoonan armenialaisen surmaamiseen Osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1915–1917. Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Turkin ulkoministeriö näkikin edustajainhuoneen päätöksen yrityksenä kostaa Turkin operaatio Syyriassa.

– Huolimatta suhteitamme sumentavista tekijöistä, olemme herra Trumpin kanssa yhtä mieltä siitä, että haluamme parantaa suhteitamme, Yhdysvaltain-vierailuun valmistautuva Erdogan sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.