Poliisihallituksen ohje poliisilaitoksille: Pohjoismainen vastarintaliike ei saa järjestää mielenosoitusta tulevana itsenäisyyspäivänä

Pohjoismainen vastarintaliike marssi Turun keskustassa elokuussa 2018. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Poliisihallitus on antanut eilen ohjeen siitä, miten paikallisten poliisilaitosten pitäisi tulevana itsenäisyyspäivänä toimia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) suhteen. Korkeimman oikeuden (KKO) väliaikaiseen toimintakieltoon määräämä uusnatsijärjestö on aiempina vuosina osoittanut näkyvästi mieltä itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Pääkaupungissa aiotaan järjestää "kansallissosialistinen marssi" myös tänä vuonna.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan mielenosoitukset ja katutoiminta ovat PVL:n tosiasiallista toimintaa, joka on kielletty väliaikaisen toimintakiellon perusteella. Samasta syystä yhdistyksen liput ja muut tunnukset ovat kiellettyjä.

– Yhdistyksen toimintaa on pyritty tulkitsemaan niin, että sen toimintaa on esimerkiksi mielenosoitusten järjestäminen. Kaikkeen tällaiseen voidaan puuttua, koska väliaikaisen toimintakiellon vuoksi kaikki yhdistyksen toiminta on yhdistyslain mukaan lopetettava, sanoo STT:lle Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

– Kun väliaikainen toimintakielto on yhdistyksellä päällä, se ei saa toimia, hän tiivistää.

KKO määräsi PVL:n maaliskuussa väliaikaiseen toimintakieltoon samalla kun se myönsi yhdistykselle valitusluvan sen lakkauttamista vaativassa kanteessa.

Mielenosoitus voidaan viime kädessä keskeyttää tai päättää

Ohjeen mukaan poliisi voi viime kädessä keskeyttää tai päättää PVL:n mielenosoituksen. Tämä edellyttää tapauskohtaista harkintaa. Siinä on otettava huomioon, jatketaanko kokoontumisessa tai esimerkiksi uuden yhdistyksen nimissä lakkautetun yhdistyksen toimintaa, vai onko kyseessä esimerkiksi yhdistykseen liittymätön toiminta.

– Jos Pohjoismainen vastarintaliike päättäisi tulla osoittamaan mieltä, toimintaan puututaan, Arvelin sanoo.

Asia ei ole kuitenkaan käytännössä niin yksinkertainen. Arvelin sanoo, että ennen puuttumista poliisin pitää selvittää, minkälaiset yhtäläisyysmerkit mieltä osoittavan ryhmän ja toimintakiellossa olevan PVL:n välille voidaan tehdä.

– Onko se Pohjoismainen vastarintaliike, jokin uusi yhdistys, jossa sen toimintaa jatketaan yhdistyslain vastaisesti, vai onko se kokonaan uusi yhdistys, jossa vain on mukana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiiveja?

Arvelin lisää, että PVL:n väliaikainen toimintakielto ei tarkoita sitä, että sen toiminnassa mukana olleilta ihmisiltä voitaisiin evätä kaikenlainen mielenosoittaminen tai julkinen toiminta.

Voiko kiellon kiertää hankkimalla uudet liput ja hupparit?

Poliisihallituksen ohjeessa neuvotaan, miten paikallispoliisin pitäisi arvioida sitä, yritetäänkö toimintakieltoa kiertää. Toimintaa pitää ohjeen mukaan arvioida sisäisen ja ulkoisen toiminnan perusteella.

– Yhdistyksen ulospäin suuntautuvaa toimintaa voidaan arvioida uuden yhdistyksen tosiasiallisen toiminnan, toiminnan tarkoituksen ja kohteen, jäsenten sekä yhdistyksen näkyvien tunnusten perusteella. Sisäistä toimintaa voidaan arvioida yhdistyksen tarkoituksen, tavoitteiden sekä yhdistyksen sääntöjen perusteella, ohjeessa sanotaan.

PVL:n toiminnan ulkoista toimintaa arvioitaessa tarkastellaan Arvelinin mukaan jäsenistöä, tunnuksia ja sitä, minkälaista viestiä he välittävät.

– Tällaisiin seikkoihin se arviointi yksittäisissä konkreettisissa tilanteissa perustuu, että onko tunnusmerkkejä löydettävissä.

Arvelin sanoo, että ohjeesta huolimatta kielletyn yhdistyksen toiminta ja siihen puuttuminen ei ole poliisille yksinkertainen asia. Yhdistyksen toimintakielto ei kumoa yksilöille kuuluvaa sanan- ja kokoontumisvapautta. Lisäksi edes kielletyn yhdistyksen kokoontumista ei voi estää ennalta.

– Poliisi joko saa ennakkoilmoituksen kokoontumisesta tai sitten sellaista ei tule. Joka tapauksessa kokous saa alkaa, koska sitä ei voida ennalta estää, Arvelin sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 4. Henkilöauto törmäsi pyöräilijään suojatiellä Lahdessa
 5. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 6. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 7. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 8. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 9. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 10. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 11. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 12. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 13. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 14. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 15. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.