Kuivuus ja hirmuhelle ruokkivat Australiassa riehuvia satoja maastopaloja – "Sääolosuhteiden odotetaan pahenevan"

Sammuttajat joutuvat työskentelemään äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yli 300 maastopaloa riehui pitkin Australian itärannikkoa tiistaina saaden pökköä pesään navakasta tuulesta, hirmuhelteestä ja kuivasta maastosta.

Lämpötila kohosi kuivuuden riivaamilla alueilla 40 asteeseen, ja tuulennopeus ylsi noin 22 metriin sekunnissa. Asiantuntijat uskovat, että vasta alkutekijöissään olevasta maastopalokaudesta tulee yksi Australian historian pahimmista.

Maastopalot saavuttivat tiistaina myös Sydneyn esikaupunkialueet. Esimerkiksi noin 15 kilometriä Sydneyn keskustasta sijaitsevalla Turramurran esikaupunkialueella riehui kaksi paloa. Puutarhat kytivät, ja sankka savu täytti ilman. Kaksi paloa raivasi tietään läpi eukalyptusmetsän, mutta ne saatiin taltutettua. Ilmassa lentävät kipinät sytyttivät uusia paloja.

– Kipinät sytyttivät tulipaloja talojen etupihoilla, kertoo Turramurrassa asuva Nigel Lush.

Lushin mukaan kipinä oli esimerkiksi sytyttänyt yhden talon katon tuleen.

Tuhannet palomiehet työskentelivät aamuvarhaisesta eri puolilla Uutta Etelä-Walesia, missä tilanne on ollut pahin. Esimerkiksi Hillvillen kaupungissa tuli on korventanut 25 000 jalkapallokentän kokoisen alueen.

Daniel Stevensin perhe, kuten monet muut, on pakannut tavaransa, mutta kieltäytynyt jättämästä kotiaan ja kaikkea omistamaansa. Perhe on päättänyt, että he lähtevät vain jos tuli ylittää tietyn rajan.

– Taistelemme ensin, Stevens sanoi.

Sammutustöiden arvioidaan kestävän viikkoja

Palomiehet ovat kutsuneet Uuden Etelä-Walesin tilannetta katastrofaaliseksi. Osavaltion palolaitoksen johtaja Shane Fitzsimmons kertoi, että yli 2 000 palomiestä jatkaa keskiviikon vastaisen yön yli sammuttaakseen osavaltiossa riehuvat 70 paloa, joista 40 ei ollut hallinnassa vielä illalla.

Fitzsimmonsin mukaan tiistai-iltaan mennessä kymmenkunta rakennusta oli vaurioitunut ja muutamia lieviä vammoja oli raportoitu. Hän arvioi, että palomiehet työskentelevät palojen parissa vielä viikkoja.

Päiviä kestäneet palot ovat aiheuttaneet kolmen ihmisen kuoleman ja tuhonneet ainakin 150 taloa. Fitzsimmonsin mukaan sääolosuhteet voivat muuttua tulipaloille yhä suotuisammiksi.

– Sääolosuhteiden odotetaan pahenevan, Fitzsimmons kertoi ja kehotti lähialueilla asuvia pysymään valppaina.

Tiistaina Uudessa Etelä-Walesissa 600 koulua piti ovensa kiinni. Ihmisillä ei ollut myöskään asiaa moniin Australian kansallispuistoista. Viikonlopuksi Coffs Harbouriin osavaltion pohjoisosaan kaavailtu Australian MM-ralli peruttiin tiistaina palojen takia.

Armeija auttoi päivän mittaan pelastuslaitosta muun muassa logistiikassa ja veden kuljettamisessa paloalueille lentokoneella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 2. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 3. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 4. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 5. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 6. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 7. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 8. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 9. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 10. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 11. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 12. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 13. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 14. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 15. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.