Hongkongin poliisi: "Oikeusvaltioperiaate romahduksen partaalla" – poliisi ja mielenosoittajat kahinoitsivat kampuksilla

Hongkongin mielenosoitukset ovat kestäneet jo kuukausia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa mielenosoittajat ovat pyrkineet kylvämään kaaosta kaupungin liikenneyhteyksiin ja muun muassa työmatkaliikenteeseen jo toista päivää putkeen.

Pienet naamioituneet mielenosoittajaryhmät ovat häirinneet liikenteen sujumista muun muassa tiesuluilla, junaraiteille heitetyillä tavaroilla ja metron ovien välissä oleskelemalla. Lisäksi mielenosoittajat ovat ottaneet jälleen useassa osassa kaupunkia yhteen poliisin kanssa.

– Hongkongin oikeusvaltioperiaate on työnnetty täydellisen romahduksen partaalle, Hongkongin poliisin edustaja Kong Wing-cheung kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaisessa lehdistötilaisuudessa, jossa hän myös tuomitsi maanantain väkivaltaisuudet.

Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset äityivät maanantaina poikkeuksellisen rajuiksi. Päivän mielenosoituksissa poliisi ampui mielenosoittajaa rintaan. Vakavia vammoja sai myös mies, jonka naamioitunut mielenosoittaja sytytti tuleen.

South China Morning Postin mukaan Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam teki maanantaina selväksi, että olisi toiveajattelua luulla väkivaltaisuuksien pakottavan hänen hallintonsa antamaan myöten.

Kahinoita kampuksilla

Kaupungin liikekeskustassa toimistotyöntekijät järjestivät lounasaikaan flashmob-maisia mielenosoituksia.

– Taistelkaa vapauden puolesta, seiskää Hongkongin tukena! uutistoimisto AFP kertoo konttoreiden väen huutaneen yhteen ääneen.

Sadat mustiin pukeutuneet kovan linjan mielenosoittajat ottivat tämän jälkeen matkustajabussin haltuunsa ja tukkivat sillä yhden alueen tärkeimmistä teistä.

Mielenosoittajat heittivät tiiliskiviä ja muita esineitä ennen kuin mellakkapoliisin kyynelkaasu ajoi heidät pakoon keskustan luksuskauppojen katveesta.

Tiistaina erityisenä taistelutantereena toimivat yliopistojen kampukset. Yhteenottoja nähtiin muun muassa Hongkongin kaupungin yliopiston, Hongkongin yliopiston, Hongkongin kiinalaisen yliopiston sekä Hongkongin ammattikorkeakoulun kampuksilla.

Poliisi ampui kyynelkaasua ainakin kaupungin yliopiston sekä kiinalaisen yliopiston ympäristössä. Kiinalaisen yliopiston kampuksella poliisi ampui myös kumiluoteja tunteja kestäneen pattitilanteen jälkeen. Mielenosoittajat vastasivat poliisin toimiin heittelemällä tiiliskiviä ja polttopulloja. Lisäksi esteenä käytetty ajoneuvo sytytettiin tuleen.

"Poliisin ei pitäisi tähdätä päähän"

Hongkongilaislehden mukaan verkossa leviää videoita, joissa poliisi pyytää kollegoitaan tähtäämään ampuessaan mielenosoittajia pään alueelle.

Poliisin ylitarkastaja Fang Chi-kin ei ollut ainakaan vielä tiistaina nähnyt kyseisiä videoita. Lehden mukaan hän kuitenkin kertoo, että kaikki poliisit käyvät läpi intensiivisen koulutuksen ja heidän "ei pitäisi yrittää tähdätä ihmisiä päähän".

Uutistoimisto AFP:n mukaan sekä poliisin ampuma mielenosoittaja että tuleen sytytetty mies olivat vielä tiistaina kriittisessä tilassa.

South China Morning Post sen sijaan viittaa poliisilähteeseen, joka kertoo ampumahaavan saaneen 21-vuotiaan mielenosoittajan tilan kohentuneen. Lähteen mukaan poliisi pidätti mielenosoittajan sen jälkeen, kun tämän tilassa nähtiin kehitystä. Mielenosoittaja pidätettiin epäiltynä laittomasta kokoontumisesta. Poliisin edustajan mukaan rikosnimike saattaa kuitenkin muuttua sitä mukaa, kun saadaan lisää todisteita.

Kiina ylistää poliisin "itsehillintää"

Kiinan valtionmedia ylisti tiistaina Hongkongin poliisia "itsehillinnästä". Samalla se esitti kuitenkin varoituksen siitä, että Kansan vapautusarmeija on valmiudessa tulemaan poliisivoimien tueksi, jos sille on tarvetta.

Yhdysvallat sen sijaan on ilmaissut olevansa syvästi huolissaan Hongkongissa maanantaina yltyneestä väkivallasta, Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo lausunnossaan. Ulkoministeriö tuomitsee kaikkien osapuolten väkivallan ja pyytää sekä mielenosoittajia ja poliiseja pidättäytymään väkivallasta.

Yhdysvaltojen lisäksi myös Britannia – Hongkongin entinen isäntämaa – piti maanantaina tapahtuneita väkivallantekoja "hyvin järkyttävinä".

Taustalähteenä on käytetty myös AFP:tä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 6. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 7. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 8. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 9. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 10. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 11. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 12. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 13. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 14. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 15. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.