Vältä väkijoukkoja! – Elämä jatkuu normaaliin malliin, vaikka tiiliskivet ja kyynelkaasu lentävät Hongkongin kaduilla

Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät alkuviikosta poikkeuksellisen rajuiksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Poliisin ja mielenosoittajien välisistä väkivaltaisista yhteenotoista huolimatta elämä jatkuu Hongkongissa melko normaaliin tapaan, kertoo Suomen Hongkonginpääkonsuli Johanna Karanko.

– Minun lapseni on esimerkiksi mennyt tänään julkisella liikenteellä toiselle puolen kaupunkia kouluun, kahdella vaihdolla, ja tullut sieltä takaisin ihan normaalisti, Karanko kuvailee 17-vuotiaan jälkikasvunsa koulutietä.

Mielenosoittajat pyrkivät tänään jo toista päivää peräkkäin estämään työmatkaliikennettä pysäyttämällä julkista ja muuta liikennettä. Tämä on johtanut yhteenottoihin poliisin kanssa. Karanko kertoo, että viranomaiset olisivat etsineet ihmisiä yliopistojen alueella. Yliopistokampukset ovatkin olleet tiistain yhteenottojen pääasiallinen näyttämö.

Liikekeskustassa on ollut muutaman sadan hengen mielenosoituksia, joita Karanko on itsekin käynyt lounastauollaan kuvaamassa.

– Turvalliselta paikalta tosin, hän lisää.

– Ihmiset seisoivat ratikkakiskojen päällä ja katujen risteyksissä suojateillä. Kun liikennevalot vaihtuivat, linja-autot ja muu liikenne eivät päässeet kulkemaan.

Siirry turvalliseen paikkaan!

Karangon mukaan vanhat ohjeet ovat edelleen voimassa: vältetään mielenosoituksia ja väkijoukkoja.

– Sikäli mikäli näkee jossain väkijoukkoja, pitää hakeutua turvalliseen paikkaan ja odottaa siellä, että tilanne rauhoittuu. Tästä on keskusteltu EU-konsuleiden kesken, eli tämä on EU:n jakama näkemys tilanteesta, Karanko kertoo.

Karanko kertoo itse siirtyneensä mielenosoitusten tieltä esimerkiksi turvallisiin sisätiloihin ja seuranneensa mielenilmauksia vaikkapa ostoskeskuksen ikkunan takaa.

Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset äityivät alkuviikosta poikkeuksellisen rajuiksi. Maanantain mielenosoituksissa poliisi ampui kovalla panoksella mielenosoittajaa rintaan. Vakavia vammoja sai myös mies, jonka naamioitunut mielenosoittaja sytytti tuleen.

Karanko kertoo poliisin ilmoittaneen, että maanantaina ammuttiin kolme laukausta. Poliisi ampui myös toista ihmistä kohti, mutta siitä ei ole selvyyttä osuiko häneen.

Ruokaa saa tavalliseen tapaan

Karangon mukaan ei ole ollut merkkejä siitä, että tulenarka tilanne olisi vaikuttanut myöskään esimerkiksi jakeluketjuihin ja sitä kautta vaikeuttanut elämää kaupungissa. Ruokakaupat ovat normaalisti auki, ja kaupan hyllyiltä tuntuu Karangon mukaan löytyvän aivan kaikkea. Tiistaina hän huomasi lounastauollaan, että joulutuotteet olivat saapuneet juuri kauppoihin.

– Ihmiset lähtivät tuossa töistä kotiin, ja ravintolat avasivat oviaan illallista varten, esimerkiksi minun kotimatkallani, hän kertoi valmistellessaan kotiinlähtöä.

Maanantaina sekä Suomen pääkonsulaatti että monet muutkin toimistot sulkivat tavallista aiemmin. Karangon mukaan varsinkin kauempana asuvia päästettiin kotiin aikaistetusti, jotta he pääsisivät turvallisesti kotiin. Karangon mukaan työntekijöihin oltiin yhteydessä aina kotiovelle asti ja varmistettiin, että kaikki ovat päässeet turvallisesti perille.

Mitään pysyvästi kiellettyjä alueita ei kaupungille ole syntynyt, koska mielenosoitusten paikat vaihtelevat. Konsulaatin Facebook-sivuilla yritetään kertoa etukäteen, missä levottomuuksia voidaan odottaa olevan.

Aikaisemmin mielenilmaukset ovat sijoittuneet lähinnä viikonlopuille. Karangon mielestä on poikkeuksellista, että mielenosoituksia on nyt enemmälti myös tavallisena arkipäivänä.

– Niitä on myös ollut paikoilla, joita ei ole ilmoitettu aikaisemmin. Tähän mennessä tiedotus mielenosoituksista on ollut hyvää, pääkonsuli lisää.

Keskustelu on ainoa tie eteenpäin

Karangon mielestä kiistan osapuolten pitäisi päästä Hongkongissa keskusteluyhteyteen.

– Keskustelu on se ainoa tapa, millä tästä päästään eteenpäin.

– Tietääksemme jotain keskusteluja on käyty suljettujen ovien takana, mutta niistä ei ole annettu mitään tietoja julkisuuteen, Karanko lisää ja lähteyttää tiedot Hongkongin hallinnon suuhun.

Hongkongissa on määrä pitää paikallisvaalit marraskuun 24. päivänä.

Karangon mukaan yksi ehdokas on jäänyt hyväksymättä ehdokasasettelussa Hongkongin perustuslain vastaisten kannanottojen vuoksi. Paikallisille viranomaisille on raportoitu myös jonkin verran siitä, että ehdokkaiden kampanjointia olisi häiritty muiden levottomuuksien lomassa.

Mitään tarkempaa tulevaisuuskuvaa Karanko ei uskalla Hongkongin osalta maalata.

– Odottaisin näitä vaaleja. Se on se seuraava ratkaiseva hetki. Sen pidemmälle on vaikea antaa minkäänlaista arviota tässä vaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisystävykset jättivät työnsä ja perustivat uudenlaisen ikäihmisten ystäväpalvelu Gubben – nyt yritys toimii koko Suomessa ja ehkäisee vanhusten ja nuorten syrjäytymistä
 2. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 3. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 4. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 5. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 6. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 7. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 8. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 9. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 10. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 11. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 12. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 13. Lahti on mukana Itämeripäivän juhlinnassa
 14. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 15. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.