Ilmailualan unioni pidensi tukilakkoaan neljään viikkoon – JHL:n tukilakko pysäyttää junien huoltoa ja töitä ratapihoilla

JHL haluaa vauhdittaa rautatieliikenteen tukilakoilla PAUn ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Lakkoruuvin käyttö Postin työkiistassa tiukentui tiistaina. Tukilakon maanantaina aloittanut Ilmailualan unioni (IAU) pidensi tukitoimiensa mitan neljään viikkoon.

Postia ei käsitellä lentoasemilla ennen kuin 9. joulukuuta, jollei työriitaan saada ennen sitä ratkaisua.

IAU jätti ennakkoilmoituksen tukitoimiensa pidentämisestä tiistaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle.

Vielä tiistaina aamupäivällä IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari ilmoitti STT:lle, että IAU harkitsee lisätoimia sen jälkeen kun Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja Palta ovat tavanneet keskiviikkona valtakunnansovittelijan luona. Myöhemmin tiistaina IAU kuitenkin päätti pidentää lakkoaan saman tien.

– Tukilakot voisivat kasvaa vaikutuksiltaan niin mittaviksi, että Postin työehtojen tilanne on ratkaistava. Ne heijastuisivat koko lentoliikenteeseen, Haapasaari sanoi aamupäivällä.

Ilmailualan unioni aloitti kahden viikon tukilakon maanantaina yhtä aikaa PAUn lakon kanssa.

Posti ilmoitti tiistaina, että pieni osa päivän kirjepostista ja aikakauslehdistä oli saatu jaettua eri puolilla Suomea.

Posti: Suuri osa paketeista perille Suomessa

Suuri osa postipalvelujen kautta suomalaisille menossa olleista paketeista pystyttiin jakamaan perille tiistaina postialan lakosta huolimatta, kertoi Postin kansanvälisten verkkokauppapalveluiden johtaja Sami Finne STT:lle.

Hänen mukaansa paketit saatiin hyvin perille etenkin suuremmissa kaupungeissa. Enemmän ongelmia oli jakelussa haja-asutusalueille.

Kansainvälisen pakettiliikenteen tilannetta vaikeutti Finnen mukaan se, että IAU lähti tukilakkoon.

– Muilta mantereilta Suomeen tulossa olevat paketit jäävät odottamaan lähtömaihinsa IAU:n tukilakon päättymistä. Lähempää, esimerkiksi EU-maista, saapuvia paketteja olemme pystyneet siirtämään esimerkiksi maantiekuljetuksiin, Finne lisäsi.

Hänen mukaansa Suomeen saapuu normaalisti EU:n ulkopuolelta kuukausittain noin miljoona postipakettia.

Suomesta ulkomaille lähtevien pakettien tilanne on Finnen mukaan samansuuntainen kuin saapuvien: selvimmin jumissa on muille mantereille lähdössä olevien pakettien liikenne.

Kohteena myös rautateiden tavaraliikenne

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puolestaan ilmoitti tiistaina, että sen järjestämä valtakunnallinen tukilakko pysäyttää junien huollon ja työt ratapihoilla ensi viikolla. JHL:n lakko sulkee rautateiden tavaraliikenteen ratapihat ensi viikon tiistain ajaksi. Junien kunnossapito puolestaan on lakossa ensi viikon keskiviikkona.

JHL haluaa vauhdittaa rautatieliikenteen tukilakoilla PAUn ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista. JHL vastustaa Postin suunnittelemia heikennyksiä työehtoihin.

– Postin johto yrittää täysin härskisti ja moraalittomasti hakea kannattavuutta työehtoja polkemalla. Työntekijät halutaan Postin tuottotavoitteiden maksumiehiksi, suomi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL ja Raideammattilaiset JHL korostivat olevansa jatkossakin valmiita laajoihin järjestöllisiin toimiin työehtosopimusten heikennysten ja sopimusshoppailun pysäyttämiseksi.

RAU: Tarvetta kovemmille toimille voi tulla

Myös muut kuljetusalan liitot päättävät lähipäivinä mahdollisista tukitoimista eilen alkaneelle lakolle. Rautatiealan Unionin (RAU) puheenjohtaja Tero Palomäki arvioi STT:lle, että RAUn mahdolliset tukitoimet tehdään "melko samoilla askelmerkeillä" kuin JHL:nkin.

– Lähtökohtana on, että saamme aikaan painetta postialan työkiistan ratkaisun löytämiseksi. Pyrimme kuitenkin varmaan tässä vaiheessa rajaamaan pois henkilöliikenteen tukitoimien piiristä, eli ne kohdistuisivat tavaraliikenteeseen.

Tarvetta kovemmillekin toimille voi Palomäen mukaan valitettavasti tulla.

– Tilanne (Postissa) on todella huono. Näyttää olevan riski siitä, että nyt alkanut työtaistelu ei ratkea koskaan, jos Palta ja PAU jäävät keskenään asiaa ratkomaan.

Palomäen mukaan RAU aikoo päättää tukitoimistaan sen jälkeen kun kiistan osapuolet ovat tavanneet keskiviikkona valtakunnansovittelijan luona.

– Jos asia nytkähtää eteenpäin, voi käydä niinkin, että RAUn ei tarvitse tehdä asiassa mitään.

Suomen Merimies-Unioni on sekin valmis tukemaan postilaisten työtaistelua.

– Tukea tullaan antamaan tavalla tai toisella. Konkreettiset tukipäätökset osaltamme tehdään tämän viikon kuluessa tai viimeistään ensi viikon alussa, kertoi liiton puheenjohtaja Simo Zitting.

Mielenosoituksella protestoitiin Postin toimia

PAUn aktiivit järjestivät tiistaina iltapäivällä Helsingissä mielenosoituksen liittyen Postin kanssa käytyihin työehtosopimusneuvotteluihin. PAUn mukaan mielenosoituksella vastustettiin Postin työehtojen romuttamista.

Postilaiset kokoontuivat Ilmalan juna-aseman viereiselle parkkipaikalle ja siirtyivät Postin pääkonttorin edustalle. Mielenilmauksessa muun muassa vaadittiin, että Postin johto ja hallitus eroavat.

Poliisin mukaan rauhallisesti sujuneeseen mielenilmauksen osallistui noin 200 ihmistä.

Postilakon on määrä kestää jopa neljä viikkoa. PAUn laaja lakko koskee alkuun postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Lakossa on alkuvaiheessa noin 9 000 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 5. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 6. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 7. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 8. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.