Iisalmelainen hampunkasvattaja taas käräjillä – miehen mukaan kyse oli kasvinjalostuksesta

Mies on syytteessä huumausainerikoksesta Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Syyttäjä vaatii iisalmelaiselle hampunkasvattajalle kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeutta kahdensadan hamppukasvin kasvattamisesta tilallaan. Aiemminkin kannabiksen kasvattamisesta tuomittu mies ilmoitti ennen uuden sadon kasvattamista poliisille, että aikoo jatkaa hampun ulkoviljelyä jalostaakseen siementä edelleen markkinoitavaksi lääkehampun kasvatukseen.

Mies on syytteessä huumausainerikoksesta Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

– (Miehellä) ei ensinnäkään ole ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia jalostaa uutta hamppulajiketta, koska hänellä ei ole varoja kasvijalostamisen edellyttämiin laboratoriotutkimuksiin ja kasvatusolosuhteisiin. (Hän) ei edellä mainitusta syystä voi rekisteröidä ja sertifioida jalostamaansa uutta hamppulajiketta Elintarviketurvallisuusviraston siementarkastusyksikössä, syyttäjä sanoo.

Tämä olisi syyttäjän mukaan edellytys sille, että syytetty voisi ylipäätään markkinoida hampunsiemeniä. Lisäksi syyttäjä katsoo, ettei lääkehampun kasvattaminen edes ole Suomessa säädösten mukaan mahdollista.

Syyttäjä pitää miestä "hamppuaktivistina", jonka perimmäinen tarkoitus on laillistaa marihuanan päihdekäyttö.

– Näennäinen jalostaminen perustuukin silmämääräiseen valikointiin eli (syytetty) valitsee kasvattamistaan hamppukasveista summamutikassa joidenkin kasvien siemeniä tietämättä lainkaan hamppukasvin soveltuvuutta lääkinnälliseen käyttöön. Mainittu kasvijalostaminen ei ole tosiasiallista ja varsinaista jalostamista lainkaan vaan ehkä pikemminkin tavanomaista kotipuutarhuritoimintaa, syyttäjä katsoo.

"Lajikehitys on vauhdissa"

Mies kiistää huumausainerikoksen ja sanoo, ettei sato ole ollut kasvamassa huumausainekäyttöä varten. Hän kertoo STT:lle lähettämässään sähköpostissa, että on kertonut poliisille etukäteen tarkoituksensa, jotta ei jäisi epäilystä mistään laittomuuksista. Hän kertoo ilmoittaneensa poliisille, että tavoitteena oli risteytyssiementen tuottaminen ja että poliisi voi ottaa muun kasvimateriaalin, jos sille ei laillista tutkimuskäyttöä löydy. Hänen mukaansa poliisi kävi lopulta kaatamassa viljelmän.

Syyttäjän mukaan miehen viljelemä hamppu ei kuitenkaan ole laillista kuituhamppua, vaan kasvien tetrahydrokannabinoli- eli THC-pitoisuus ylittää laissa sallitut arvot. THC on kannabiksen sisältämä yhdiste, joka aiheuttaa esimerkiksi kasvia polttavalle päihtymyksen tunteen.

Mies kertoo aikoneensa hakea rahoitusta tarvittavien jalostuslaitteiden saamiseksi, ja päämääränä on muun muassa valmistaa kannabisöljyä ja pyrkiä käyttämään sitä ihosyövän hoitokokeissa. Hän ei ymmärrä syyttäjän käsitystä.

– Lajikekehitys on vauhdissa ja toivomme, että Suomen lakia ja YK:n huumausainesopimusta luetaan niin kuin ne on kirjoitettu. Kasvinjalostus on sallittu kasvatustarkoitus ja lajikkeiden ja siementen tuotanto laillista liiketoimintaa, hän katsoo lähettämässään sähköpostissa.

------

Juttua korjattu klo 20.25: Vaihdettu otsikossa ja 1. virkkeessä sana kannabisaktivisti sanaan hampunkasvattaja ja lisätty 3. viimeisen kappaleen alkuun sanat "Syyttäjän mukaan".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 6. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 7. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 8. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 9. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.