Israel ja Gazan ääriryhmät tulittivat toisiaan Israelin iskusta alkaneessa koston kierteessä

Gazan kaistalta ammutut raketit ovat osuneet Israelin eteläosaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Israelin kostoiskuissa Gazaan tiistaina, kertoivat palestiinalaislähteet. Israelin mukaan iskujen kohteena olivat Islamilainen Jihad -järjestön kohteet, joissa valmistettiin aseita tai valmisteltiin rakettien laukaisuja.

Israel vastasi iskuillaan palestiinalaisten rakettikeskitykseen. Gazasta ammuttiin tiistaina Israelin armeijan mukaan liki 200 rakettia Israeliin. Israelin ilmatorjunta pysäytti raketeista kymmeniä. Ainakin yksi raketti osui asuintaloon, ja yksi räjähti valtatiellä liikkuneiden autojen välittömässä läheisyydessä. Israelin sairaalalähteet kertoivat hoitaneensa liki 50:tä ihmistä.

Valtaosa raketeista räjähti avoimessa maastossa aiheuttamatta vahinkoa.

Raketteja ryhdyttiin ampumaan sen jälkeen, kun Israel oli surmannut Islamilainen jihad -järjestön komentajan Baha Abu al-Atan, 42, tämän kotiin tehdyssä iskussa. Myös hänen vaimonsa kerrotaan kuolleen iskussa. Lisäksi useita loukkaantui.

Israel syytti al-Ataa raketti-iskuista ja väitti tämän suunnitelleen uusia iskuja, kutsuen al-Ataa "tikittäväksi aikapommiksi". Muun muassa EU luokittelee Islamilainen jihad -järjestön terroristijärjestöksi.

"Rakettien ampumista siviilejä kohti ei voi hyväksyä"

Israelin armeija määräsi joitakuita kansalaisia jäämään kotiin. Määräys koskee Tel Avivissa ja Israelin keskiosissa asuvia ihmisiä, joiden ei ole täysin välttämätöntä esimerkiksi mennä työpaikalleen.

Lisäksi armeija määräsi kouluja ja yliopistoja suljettavaksi sekä kielsi julkiset kokoontumiset. Israelin yleisradion mukaan koulujen ja yliopistojen sulkeminen koskee yli miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa.

Israelin tekemät iskut voivat kiihdyttää yhteenottoja Israelin ja Gazan kaistan järjestöjen välillä. Gazan kaistaa johtava Hamas julkaisi lausunnon sen jälkeen, kun Israel teki al-Atanin tappaneen iskun ja uhkasi Israelia kostolla. Hamas ja Islamilainen jihad -järjestö ovat liittolaisia.

EU vaatikin tilanteen rauhoittamista alueella.

– Rakettien ampumista siviilejä kohti ei voi hyväksyä ja sen täytyy loppua välittömästi, EU:n lausunnossa sanottiin.

– Nopea ja täysivaltainen tilanteen rauhoittaminen on tarpeellista israelilaisten ja palestiinalaisten siviilien suojelemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntavaaleissa saatetaan turvautua poikkeuksellisiin järjestelyihin koronan vuoksi – Osa niistä vaatisi lakimuutoksen
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 4. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 6. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 7. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 8. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 9. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 10. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 11. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 12. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 13. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 14. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 15. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.