Mielenosoittaja ammuttiin kuoliaaksi Beirutissa – lähes kuukauden jatkuneet protestit ovat jälleen kiihtyneet

Mielenosoittajat tukkivat pääsyn Libanonin keskuspankkiin marraskuun 11. päivä. Mielenosoittajat vaativat maahan poliittisia uudistuksia. LEHTIKUVA / AFP

STT

Mielenosoittaja on ammuttu kuoliaaksi Libanonissa, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto. Armeija avasi tulen mielenosoittajia kohti pääkaupunki Beirutin eteläpuolella, koska nämä olivat tukkineet teitä.

Tulituksen kohteeksi joutunut mies kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Talousvaikeuksissa olevassa Libanonissa on ollut jo lähes kuukauden ajan suuria mielenosoituksia, joissa on vaadittu perusteellisia poliittisia uudistuksia ja viime vuosikymmenet maata hallinneen poliittisen eliitin syrjäyttämistä. Tätä ennen protesteissa oli ollut yksi kuolonuhri.

Mielenosoitukset johtivat pääministeri Saad Haririn hallituksen eroon lokakuun lopussa. Hariri kuitenkin pysyi vallassa väliaikaisen hallituksen pääministerinä, eikä uuden hallituksen muodostaminen ole näköpiirissä.

Alkuviikosta mielenosoittajat ovat tukkineet teitä ja estäneet pääsyn moniin julkisiin rakennuksiin, minkä vuoksi pankit ja koulut ovat olleet kiinni.

Sosiaalidemokraattisen PSP-puolueen mukaan kuollut mielenosoittaja oli puolueen jäsen. Puolueen johtaja Walid Jumblatt kehotti tukijoitaan pysymään rauhallisina.

– Tapahtuneesta huolimatta vain valtio voin antaa meille turvaa. Jos menetämme toivomme valtioon, syntyy kaaos, Jumblatt sanoi.

Jumblatt on Libanonin presidentin Michel Aounin vastustaja. Monet mielenosoittajat ovat vaatineet Aounin eroa, mutta tämä on luvannut poliittisia uudistuksia.

Aounin puolueella on enemmistö eduskunnassa yhdessä liittolaistensa kanssa. Liittolaisiin lukeutuu esimerkiksi voimakas shiialiike Hizbollah. Tv-haastattelussa tiistai-iltana Aoun puolusti Hizbollahin roolia hallituksessa, mikä kiihdytti katuprotesteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Yön uutiskooste: Suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 3. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 4. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 5. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 6. Uusien autojen kysyntä elpymässä – autoala toivoo parempaa tukea sähköautojen hankintaan
 7. Pääkirjoitus: Raiskausten linja tiukkenee
 8. Anne Honkasen Esalainen: Uudesta Nälkäpelistä tehdään elokuva – saadaanko jatkoa myös suositulle Twilight-sarjalle?
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 11. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 12. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 13. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 14. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 15. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.