Hongkong tuskin houkuttelee suomalaisyrityksiä ensi vuonnakaan

Suomalaisyritysten liiketoiminta Hongkongissa on jatkunut toistaiseksi varsin normaalina alueen poliittisista levottomuuksista huolimatta. Lehtikuva/AFP

STT

Hongkong ei tule välttämättä olemaan ensi vuonna suomalaisten yritysten vilkkain kohdemarkkina, kertoo Suomi–Hongkong-kauppayhdistyksen pääsihteeri ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden asiantuntija Jenni Isola STT:lle. Isolan mukaan liiketoiminta on kuitenkin jatkunut tähän mennessä varsin normaalina, alueen poliittisesta tilanteesta huolimatta.

Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset äityivät alkuviikosta poikkeuksellisen rajuiksi. Poliisi muun muassa ampui maanantaina kovalla panoksella mielenosoittajaa rintaan.

Isolan mukaan on luonnollista, että yritykset saattavat katsoa toiseen suuntaan, kun jotain tämänkaltaista tapahtuu maailmalla. Näin tapahtui muun muassa Yhdysvaltojen kohdalla, kun istuva presidentti Donald Trump astui Valkoiseen taloon. Samalla tavoin suomalaisten yritysten toiminta on ollut heikompaa esimerkiksi Iranissa.

– Hallinnoimme 18:aa kahden maan välistä kauppayhdistystä, ja osalla niistä on tällä hetkellä jäsenyys kovassa kasvussa, toisilla taas ei. Toiminta on kuitenkin yhtä relevanttia niin kriisiaikoina kuin kasvun vuosina, ja meidän tehtävänä on tuottaa faktoihin perustuvaa tietoa jäsenille, Isola sanoo.

Ravintola- ja hotellialalla laskua

Suomen ja Hongkongin välinen liiketoiminta on perinteisesti ollut tavarakauppaa. Isolan mukaan Tullin ja ulkoministeriön tiedot vihjaavat kuitenkin, että palveluiden osuus viennistä saattaisi olla kasvamassa Hongkongin suuntaan.

Toisaalta taas esimerkiksi matkailupalveluiden osalta Hongkongista on kuulunut jokseenkin huonoja uutisia.

– Ravintola- ja hotellialalla on ollut laskua. Tämä on minun käsittääkseni ollut se sektori, johon tilanne on vaikuttanut eniten, Isola kertoo.

Paikalliset kauppakamarit Hongkongissa ovat tehneet syksyn aikana kyselyjä siitä, millaisia toimenpiteitä yritykset ovat tehneet Hongkongin tilanteen vuoksi. Isolan käsityksen mukaan yritykset eivät ole ainakaan vielä ryhtyneet erityisiin toimenpiteisiin.

– Ehkä tällä hetkellä ei tehdä mitään hirveän suuria investointeja.

– Emme ole tämän syksyn aikana polkaisseet käyntiin uusia jäsenhankintakampanjoita, muuten yhdistyksen toiminta on jatkunut normaalisti.

Suomi–Hongkong-kauppayhdistyksellä on jäseniä noin 70. Osa näistä on henkilöjäsenyyksiä, mutta suurin osa yritysjäsenyyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 7. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 8. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 9. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 10. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 11. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 12. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 13. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 14. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 15. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.