Veden jälkeen asukkaiden raivo tulvii kaduille Venetsiassa – tulvaportteja on rakennettu jo 16 vuotta, mutta järjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa

Pyhän Markuksen aukio tulvavesien vallassa. Lehtikuva/AFP

STT

Venetsiassa ennätyskorkea nousuvesi on aiheuttanut laajoja tuhoja. Tulvavedet ylsivät korkeimmillaan lähes 1,87 metriin.

Venetsiassa tulvii aika ajoin, mutta tällä kertaa tilanne oli poikkeuksellisen paha: mittaushistoriassa tunnetaan vain yksi kerta, jolloin vesi nousi korkeammalle. Vuonna 1966 se nousi 1,94 metriin.

Voimakkaan myrskyn kirittämänä vesi tulvi muun muassa kuuluisalle Pyhän Markuksen torille ja Pyhän Markuksen kirkon eteisaulaan.

– Se oli apokalyptista, puistattavaa. Myrsky oli niin voimakas, että se rikkoi marmorista rakennetun tulvaesteen. Kaikki tuhoutui, kertoi torin laidalla kauppaa pitävä Marina Vector.

Italialaismedian mukaan 78-vuotias mies kuoli sähköiskuun, kun vesi tulvi hänen kotiinsa.

– Oli uskomatonta, kuinka nopeasti vesi nousi. Se rikkoi ikkunat. Jotkut ovat menettäneet kaiken omaisuutensa, kertoi paikallinen asukas Tiziano Collarin.

"Poliitikot kuuluisivat vankilaan"

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro syyttää tulvista ilmastonmuutosta.

– Tämä on haava, josta jää pysyvä jälki. Hallituksen on nyt kuunneltava. Nämä ovat ilmastonmuutoksen seurauksia, ja kustannuksista tulee korkeat, pormestari sanoi.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

– (Poliitikot) eivät ole tehneet mitään. He ovat laiminlyöneet sen. Järjestelmä ei toimi, ja he ovat varastaneet kuusi miljardia euroa. Kaikki poliitikot kuuluisivat vankilaan, sanoi venetsialainen Dino Perzolla.

Rankkasateet ovat koetelleet myös eteläistä Italiaa. Muun muassa Tarantossa, Brindisissa ja Materassa koulut pantiin kiinni runsaan vedentulon vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.