Turkin Erdogan tapaa presidentti Trumpin kireissä tunnelmissa Washingtonissa

Erdoganilla ja Trumpilla on yhteisiä intressejä mutta myös paljon jännitteitä. Lehtikuva/AFP

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Maiden välejä ovat viime aikoina kiristäneet sotilasliitto Natoon kuuluvan Turkin aseostot Venäjältä sekä Syyrian tilanne.

Erdogan syytti vierailun alla Yhdysvaltoja siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi kurditaistelijoiden vetäytymisen varmistamiseksi Turkin tavoittelemalta niin kutsutulta turvavyöhykkeeltä Pohjois-Syyriassa.

Turkkia ärsyttää myös Yhdysvaltain kongressin tuore päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha Turkin edeltäjän Osmanien valtakunnan alueella ensimmäisen maailmansodan aikana.

Yhdysvallat pyrkii painostamaan Turkkia

Vaikka mailla on paljon muitakin jännitteitä, mediatietojen mukaan tapaamisen pääaihe on Turkin päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä.

Washington Post -lehden mukaan Trump olisi lähettänyt Erdoganille viime viikolla kirjeen, jossa hän olisi tarjonnut Turkille sadan miljardin dollarin kauppasopimusta ja ehtoja, joiden kautta Turkki välttyisi Yhdysvaltain asettamilta pakotteilta.

Lähi-itään keskittyneen Middle East Eye -verkkolehden mukaan Trump olisi varoittanut Yhdysvaltain asettavan Turkille pakotteita, jos Turkki ei hyväksy Yhdysvaltain ehtoja. Lehden mukaan ehdot ovat, että Turkki ei aktivoi ostamaansa S-400-ohjuspuolustusjärjestelmää ja pitäytyy jatkossa uusista asekaupoista Venäjän kanssa.

Samalla Turkki hyväksyttäisiin taas osaksi Yhdysvaltain ja Naton F-35-hävittäjäohjelmaa, josta Yhdysvallat sulki maan pois johtuen asekaupoista Venäjän kanssa. Yhdysvallat on ollut huolissaan, että Venäjä voisi saada arvokasta tietoa F-35-hävittäjistä, mikäli Turkki käyttää molempia järjestelmiä samanaikaisesti.

Vastineena Turkin myöntymisestä ehtoihin Trump olisi tarjoamassa myös sadan miljardin dollarin arvoista kauppasopimusta Turkille, Washington Post ja Middle East Eye kirjoittavat.

Trumpilla on paineita saada Turkki suostumaan ehtoihin, sillä Yhdysvaltain kongressi on menettämässä kärsivällisyyttään Turkin kanssa. Jos Turkki ei suostu, kongressi haluaa lyödä Turkille pakotteet, joita Trump on tähän asti vielä jarrutellut.

Yhdysvallat asetti jo aiemmin Turkille pakotteita johtuen maan hyökkäyksestä Pohjois-Syyriaan, mutta niistä luovuttiin Turkin ja Yhdysvaltain neuvotteleman tulitauon jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 5. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 6. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 7. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 8. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 9. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 10. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 11. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 12. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 13. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 14. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 15. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.