Trump ylisti Turkin Erdogania pitkäaikaiseksi ystäväkseen – onnellisen kulissin alla kumpuilee kuitenkin jännitteitä

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasi keskiviikkona Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa näennäisen lämpimissä tunnelmissa.

Ennen vetäytymistä kahdenkeskisiin neuvotteluihin Trump ylisti Erdoganin olleen ystävänsä jo pitkään.

Kauniista sanoista huolimatta Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat historiallisen jäiset. Maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa sotilasliitto Natoon kuuluvan Turkin aseostot Venäjältä sekä Syyrian tilanne. Turkkia on myös hiertänyt Yhdysvaltain päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha.

Trumpin päätös kutsua Erdogan kylään kireässä tilanteessa ei myöskään ole ilahduttanut kaikkia Yhdysvaltain kongressin jäseniä.

– On täysin häpeällistä, että presidentti Trump on kutsunut presidentti Erdoganin Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Erdogan on hyökännyt liittolaisiamme Syyrian kurdeja vastaan, sanoi demokraattiedustaja Chris Van Hollen Washington Post -lehden mukaan.

Tapaamisessa nähtiin yllättävä käänne, kun Trump kutsui tapaamiseen mukaan joitakin republikaanisenaattoreita, jotka esittivät kriittisiä kysymyksiä Erdoganille koskien niin Turkin sotilasoperaatiota Pohjois-Syyrian kurdialueilla kuin aseiden ostoa Venäjältä.

Yhdysvaltojen johdon erimielisyyttä Turkin suhteen kuvaa hyvin se, että tapaamiseen osallistunut, Turkin hyökkäystä tiukasti arvostellut republikaanisenaattori Lindsay Graham kertoi toivovansa, että Yhdysvallat antaa Turkille oppitunnin "amerikkalaisesta sivilisaatiosta".

Samalla kun Graham yritti esittää kritiikkiä Turkille, kehui Erdoganin vieressä istuva Trump Turkkia muun muassa maan toimista Syyrian rajalla ja tulitauon pitämisestä.

Trump tarjoaa rahaa ja aseita

Vaikka maiden välillä on paljon muitakin jännitteitä, Washington Postin mukaan tapaamisen pääaiheena oli Turkin päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä.

Lähi-itään keskittyneen Middle East Eye -verkkolehden mukaan Trump on lähettänyt Erdoganille ennen tapaamista kirjeen. Kirjeessä hänen kerrotaan varoittavan, että Yhdysvallat asettaa Turkille pakotteita, jos Turkki ei hyväksy Yhdysvaltain ehtoja. Ehdot ovat, että Turkki ei aktivoi ostamaansa S-400-ohjuspuolustusjärjestelmää ja pitäytyy jatkossa uusista asekaupoista Venäjän kanssa.

Kiitoksena Turkki hyväksyttäisiin taas osaksi Yhdysvaltain ja Naton F-35-hävittäjäohjelmaa, josta Yhdysvallat sulki maan aiemmin pois. Syynä tähän olivat turvallisuushuolet. Yhdysvallat on pelännyt, että Venäjä voisi saada arvokasta tietoa F-35-hävittäjistä, mikäli Turkki käyttäisi niitä samaan aikaan S-400-järjestelmän kanssa.

Lisäporkkanana Trump olisi mediatietojen mukaan tarjoamassa Turkille 100 miljardin euron kauppasopimusta.

Trumpilla on paineita saada Turkki suostumaan ehtoihin, sillä Yhdysvaltain kongressi on menettämässä kärsivällisyyttään Turkin kanssa. Kongressi on jo pitkään halunnut rankaista Turkkia pakotteilla, joita Trump on tähän saakka jarrutellut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 2. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 3. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 4. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 5. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 6. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 7. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 8. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 9. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 10. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 11. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 12. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 13. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 14. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 15. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.