Israel ja palestiinalaiset sopuun tulitauosta Gazassa – parissa päivässä yli 30 kuolonuhria

Israel on tehnyt viime päivinä useita ilmaiskuja Gazaan. Israelin armeijan mukaan ne ovat vastausta raketteihin, joita on ammuttu Gazasta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Gazan tulitauosta on päästy sopuun, kertovat Egyptin ja Islamilainen Jihad -ryhmän lähteet. Lähteiden mukaan tulitauko tuli voimaan aamulla kello puoli kuusi paikallista aikaa.

– Tulitaukosopimus on Egyptin ponnistusten seurausta, egyptiläislähde sanoi.

Egyptiläislähteiden mukaan palestiinalaisryhmittymät ovat sopineet, että Gaza rauhoittuu ja mielenilmaukset pyritään pitämään mahdollisimman väkivallattomina. Israel on niin ikään sitoutunut tulitaukoon ja lupautunut pidättäytymään väkivallasta mielenosoitusten aikana.

Yli 30 ihmisen kerrotaan kuolleen Israelin Gazaan tekemissä ilmaiskuissa. Viranomaisten mukaan tuoreimmissa iskuissa olisi kuollut kuusi saman perheen jäsentä, heidän joukossaan kolme lasta ja kaksi naista.

Israel on tehnyt viime päivinä useita ilmaiskuja Gazaan. Israelin armeija kertoi vastanneensa iskuilla raketteihin, joita on ammuttu Gazasta yli 350. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että rakettitulen Gazasta on loputtava tai iskuja tulee lisää.

Israel sanoo tehneensä iskut Islamilainen Jihad -ryhmän kohteisiin. Israelin ilmaisku tappoi aiemmin tällä viikolla ryhmän komentajan Baha Abu al-Atan.

YK:n edustaja Nikolai Mladenov saapui Egyptiin keskiviikkona neuvotellakseen kriisin rauhoittamisesta. YK:n ja Egyptin rooli on aiempia tulitaukoja neuvoteltaessa ollut tärkeä.

Israel ei kurittanut Hamasia

Yhtään israelilaista ei ole kuollut tulituksessa. Israelin sairaalalähteiden mukaan viitisenkymmentä ihmistä on käynyt hoidettavana lievien vammojen vuoksi. Lähellä Gazan rajaa sijaitsevat koulut ovat olleet kaksi päivää suljettuina.

Israelin on katsottu kuitenkin pyrkineen välttämään laajempaa yhteenottoa, sillä se on rajoittanut iskunsa Islamilaisen Jihadin kohteisiin ja välttänyt Gazaa hallitsevan Hamasin kohteita.

– Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Israel on tehnyt eron Hamasin ja Islamilaisen Jihadin välillä. Tekemällä näin se on luopunut kiveen hakatusta periaatteestaan, että Gazaa hallitseva Hamas vasta kaikesta, mitä Gazan alueella tapahtuu. Nyt taisteluita käydään vain Islamilaista Jihadia, ei Hamasia vastaan, kirjoitti Maariv-lehdessä yhteenottoa kommentoinut Ben Caspit.

Hamas vakuutti kuitenkin, ettei se ole hylkäämässä liittolaistaan.

– Niin kauan kuin Israelin sotakoneet pommittavat Gazan kaistaa, vastarinta tulee vastaamaan Israelin aggressioon ja puolustamaan palestiinalaisia, ryhmittymien yhteislausunnossa sanottiin.

Israel ja Gazan palestiinalaisryhmittymät ovat käyneet kolme sotaa sitten vuoden 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.