Professori Ikäheimo: Valtion etu ja politiikka kietoutuvat Posti-kannanotoissa

STT

Professori Seppo Ikäheimon mukaan omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) Posti -linjauksissa kietoutuvat yhteen toisaalta valtion edun ajaminen, toisaalta likeinen suhde ammattiyhdistysliikkeeseen.

– Palvelevatko nämä kannanotot valtiota omistajana ja siten kaikkien kansalaisten etuja, vai ajetaanko tässä enemmän poliittista ay-agendaa eteenpäin, laskentatoimen professori Ikäheimo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kysyy.

Ammattiyhdistysliike on Ikäheimon mukaan Paaterolle SDP:n ministerinä läheisempi sidosryhmä kuin mahdollisesti muille puolueille.

– Silloin hänen sympatiansa voivat olla luonnostaan ay-liikkeen puolella. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kannanotothan ovat olleet samansuuntaisia

Paatero ilmoitti keskiviikkona ohjeistaneensa Postin johtoa, että yhtiön tulee lopettaa vuokratyövoiman käyttö lakon ajaksi. Ministerin mukaan valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

Valtiolla on Ikäheimon mukaan oikeus Postin ainoana omistajana ilmoittaa yhtiön johdolle tahtonsa. Yksityisissä yrityksissä tämä tahto toki viestitään yrityksen hallitukselle ja johdolle muutoin kuin julkisuuden kautta.

Kun omistus on tämä, on marssijärjestyskin selvä.

– On vaikea kuvitella, että Postin hallitus ja johto voisivat olla reagoimatta tähän.

Ikäheimon mukaan valtio haluaa omistajana myös toimia eettisesti korkealla tasolla, ja vuokratyövoiman käyttöä koskevassa ratkaisussa voi olla kyse myös tästä arvioinnista.

– Paatero on vetänyt tähän kohtaan sen viivan, että mikä on hyväksyttävää.

Tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun valtion omistajaohjaus antaa julkisesti ohjeistusta. Ikäheimo nostaa esimerkiksi Fortumin , jonka johdon optioihin silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) puuttui vuonna 2005.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.