Poliisi ei aloita Husu Husseinin vaatimaa esitutkintaa kunnianloukkauksesta

Abdirahim "Husu" Hussein. LEHTIKUVA / Irene Stachon

STT

Helsingin poliisi ilmoittaa, että se ei aloita esitutkintaa tapauksessa, jossa kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein (sd.) vaatii perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle rangaistusta kunnianloukkauksesta.

Tutkinnanjohtajan mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Tapaus koskee Halla-ahon runsaan viikon takaista Twitter-viestiä, jossa tämä on Husseinin mukaan käyttänyt erästä raiskausuutista Husseinin halventamiseen ja häpäisemiseen. Hussein ei ollut osallisena kyseiseen uutisasiaan.

Tutkinnanjohtaja on arvioinut, että Halla-aho on käyttänyt uutista jyrkkään, mutta asiaperusteiseen ja sarkastiseen arvosteluun.

– Halla-ahon tviitissä on siten lähtökohtaisesti kyse sellaisen sallitun mielipiteen esittämisestä, joka ei tule kunnianloukkauksena rangaistavaksi.

– Hussein on helsinkiläinen poliitikko, joka osallistuu ennakkoluulottomasti ja joskus provosoivastikin julkiseen keskusteluun. Husseinin on näin ollen lähtökohtaisesti siedettävä ankaraa ja epäasiallistakin menettelyynsä ja käyttäytymiseensä kohdistuvaa arvostelua, perustelee rikoskomisario Markku Silén päätöstä tiedotteessa.

Hussein käynnisti keskustelun itse

Silén täydentää vielä näkemystään toteamalla, että Hussein on itse käynnistänyt julkisen väittelyn vaikuttaakseen yleiseen mielipiteenmuodostukseen ulkomaalaistaustaisten ihmisten kokemasta syrjinnästä.

Niinpä asiassa on kyse sananvapauden rajoissa käydystä sosiaalisen median keskustelusta.

Koko jupakka sai alkunsa taksinkuljettajana toimivan Husu Husseinin julkisesta ulostulosta, jossa hän kertoi jättäneensä rasistisesti käyttäytyneen matkustajan kyydistään kesken matkan.

Tapauksen selvittelyssä kävi ilmi, että tällaista tapausta ei ollut sattunut. Hussein on sittemmin pyytänyt kirjoitustaan anteeksi.

– Pyydän anteeksi toimintaani ja sitä, että olen valehdellut. Päättäjänä minun tulee toimia rehellisesti. Toimin äänestäjien luottamuksen varassa ja nyt olen rikkonut tätä luottamusta. Teen kaikkeni, jotta voin palauttaa luottamuksen toimintaani, hän tviittasi maanantaina.

SDP:n Helsingin valtuustoryhmä on erottanut Husseinin jäsenyydestään kesäkuun loppuun saakka luottamuspulan vuoksi.

Taksi Helsingin laatutoimikunta selvittää Husseinin toimintaa ja sitä, mitä mahdollisia jatkotoimia totuudenvastaisesta tarinasta seuraa. Ratkaisuja asiaan odotetaan pian.

Hirttoköysi postissa

Husseinin postitse saama hirttoköysi ja uhkauskirje sen sijaan ovat poliisin tutkinnassa. Hussein kertoi elokuussa saaneensa vihapostia Helsingin valtuustoon.

Poliisi vahvisti keskiviikkona, että tässä jutussa on näyttöä, joka tukee Husseinin kertomaa.

– Tällaista selkeästi vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailuakin on jatkunut pidempään, vahvisti rikoskomisario Pekka Hätönen STT:lle keskiviikkona.

Tässä jutussa päänimikkeet ovat vainoaminen ja laiton uhkaus, mahdollisesti myös kunnianloukkaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 4. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 5. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 6. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 12. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 15. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.