Posti, vanhukset ja eläkkeet jälleen kyselytunnin asialistalla, perussuomalaiset huolissaan hallinto-oikeuksien ruuhkista

Sisäministeri Maria Ohisalo painotti, että Suomessa eletään oikeusvaltiossa eikä ihmisiä pitäisi asettaa vastakkain. LEHTIKUVA / Mikko stig

STT

Eduskunnan kyselytunnilla kiisteltiin jälleen vanhustenhuollosta, eläkkeistä ja Postista . Perussuomalaiset nosti lisäksi kyselytunnilla esille hallinto-oikeuksien ruuhkat.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kysyi, onko hallituksella oikea käsitys oikeuslaitosten tilasta. Meren mukaan ulkomaalaisasioihin on jouduttu kohdentamaan resursseja maankäytöstä, rakentamisesta ja kunnallisasioista. Hänen mukaansa suomalaisen rakennuslupaa koskeva asia seisoo mapissa ö samaan aikaan kuin turvapaikanhakijan oikeusturvasta huolehditaan.

– Oleskelulupa-asioiden käsittelyyn on myönnetty lisäresursseja eikä ulkomaalaisasioiden lisääntyminen vaikuta muiden asiaryhmien käsittelyyn, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vastasi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) painotti, että Suomessa eletään oikeusvaltiossa eikä ihmisiä pitäisi asettaa vastakkain.

– Me olemme täällä yhdessä keskustelleet muun muassa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmasta, jonka keskiössä on se, että me puheenjohtajamaana edistämme oikeusvaltiota ja oikeusvaltiosta saa hakea turvapaikkaa. Oikeusvaltion pitää turvata ihmis- ja perusoikeudet ihan jokaiselle. Tässä ei aseteta vastakkain suomalaista ja muualta tulleita, Ohisalo sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinonen viittasi kysymyksessään edelliseen kyselytuntiin, jossa pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, että työeläkejärjestelmästä voidaan irrottaa rahaa pieniin eläkkeisiin noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa.

Korotuksella olisi Rinteen mukaan tarkoitus kompensoida sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005. Heinonen halusi kuulla, keitä asiantuntijoita Rinne oli kuullut, sillä heitä ei ole näkynyt julkisuudessa.

Rinteen mukaan asiantuntijat liittyvät suoraan eläkejärjestelmään, mutta he eivät halua puhua asiasta julkisesti julkisen paineen takia, vaan haluavat puhua asioista kahden kesken.

Kristillisten Laukkasen mukaan rahat vanhustenhoitoon pitäisi olla nyt eikä vasta huomenna

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen viittasi tämänviikkoisiin uutisiin, joissa kerrottiin, että aluehallintovirastojen työmäärä on lähes kolminkertaistunut vanhusten hoidon epäkohtiin liittyvien yhteydenottojen takia. Laukkanen kritisoi hallitusta siitä, että vanhustenhoidon tilanne on ollut tiedossa jo pitkään, mutta silti 0,7 henkilöstömitoitus saadaan vasta seuraavan vaalikauden vaihteeseen.

Laukkanen kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.), eikö vanhustenhoidon rahoitus pitäisi löytyä nyt eikä vasta huomenna.

– Te sanoitte jotain sellaista todistusta, jota en itse ole sanonut. Tämä uudistus myöskään hoitajamitoituksen osalta ei jää seuraavan hallituskauden harteille.

Kiurun mukaan kentälle on kuitenkin annettava armoa, jotta hoitajia saadaan lisää.

Nykyisin hoitajamitoituksesta on olemassa 0,5 laatusuositus. Hallitus aikoo kirjata lakiin sitovan 0,7 vähimmäishenkilöstömitoituksen vanhusten tehostettuun palveluasumiseen ja pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Mitoitukseen lasketaan mukaan hoitajien lisäksi muun muassa hoiva-avustajat.

Henkilöstömitoitus 0,7 työntekijää asiakasta kohti astuu voimaan elokuun alussa ensi vuonna. Mitoituksessa on kuitenkin siirtymäaika, joka kestää huhtikuuhun 2023 asti. Tuosta alkaen henkilöstömitoitus ei enää saisi olla alle 0,7 työntekijää asiakasta kohti missään yksikössä.

Liike Nytin Harry Harkimo puolestaan kysyi omistajaohjauksesta vastaavalta ministeriltä Sirpa Paaterolta (sd.), miksi tämä puuttuu koko ajan Postin toimintaan ja mitä hän aikoo Postille ylipäätään tehdä.

Paatero sanoi, että jo vuosia sitten omistajan tahtotila olisi pitänyt linjata, sillä tiedossa on ollut kirjeiden määrän väheneminen. Paateron mukaan tätä ei ole tehty ja Posti on sen takia kipuillut. Paateron mukaan sen takia työryhmä on miettimässä vaihtoehtoja, että minkälaisia isoja linjauksia Postissa tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 4. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 5. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 6. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 7. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 8. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 9. Yön uutiskooste: Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.