Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto Jouni Teittiselle raikkaasta runokokoelmasta

Palkittu runoilija Jouni Teittinen. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon tämän vuoden parhaasta esikoisteoksesta saa Jouni Teittinen runokokoelmastaan Sydäntasku ( Poesia ). Tunnustus on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Palkintoperustelujen mukaan Sydäntaskussa ollaan rannalla ja katsotaan merelle sekä lapsuuteen. Runon keinoin lapsuuden ja aikuisuuden väliin rakentuu kehikko, johon voi ripustaa mitä vain, kuten yksinäisyyden ja kodittomuuden kolkkoutta. Sydäntaskun säkeet yksinäisyydestä toisaalta näyttävät, että nimenomaan et ole yksin. Siten lohduttomuus saa siskokseen ja veljekseen lohdullisuutta, raati toteaa.

Palkitsijoiden mukaan raikkaalta tuntuva Sydäntasku ilmentää, että lapsuuden ainutkertainen ihme on sittenkin tavoitettavissa.

Täyden itsevarmuuden filosofi

Toiselle sijalle kirjallisuuspalkinnon tavoittelijoista sijoittui J.P. Laitisen yhdenpäivänromaani Lume (Teos). Se ammentaa Thomas Bernhardin vimmaisesta monologimuodosta ja fiktiivisyyden teemasta. Filosofin täyden itsevarmuuden monologi on raadin mukaan suurenmoista huvia.

Kolmanneksi nousi Leo Torvaldsin "törkeän hauska ja pidäkkeettömän mielikuvituksellinen" romaani Olin tosiaan onnellinen (Teos) . Kirjoittajan assosiaatioiden hillitön vuo rakentaa osuvia kuvia viettien viskomasta ajastamme, raati perustelee.

Kunniamaininnan raati antaa Katriina Huttusen romaanille Surun istukka ( S&S ). Raadin mukaan vaatii rohkeutta kirjoittaa oman lapsen itsemurhasta.

Helsingin Sanomien raadin tietoon tuli tänä vuonna runsaat 70 suomeksi kirjoitettua esikoisteosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 6. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 7. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 8. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 9. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 10. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 11. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 12. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 13. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 14. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"
 15. Luonnonnurmella harjoitellut Reipas yrittää kääntää junan suunnan, Kultsu – FC–Reipas lauantaina ESS:n livepelinä kello 14

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.