Yle: Paltan Aarto väläyttää, että Postin työriidan sovittelua voitaisiin jatkaa vanhojen työehtosopimusten pohjalta

Rautatielan Unionin saarto alkaa tiistai-iltana ja päättyy keskiviikkoiltana. LEHTIKUVA/Pekka Sakki

STT

Työnantajapuoli voisi olla valmis perääntymään esityksestään siirtää Postin työntekijöitä toisen työehtosopimuksen piiriin, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo. Postin työriidan osapuolet, Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU), kohtasivat Ylen A-studiossa torstai-iltana.

– Eilen kun sovittelijan toimistossa tavattiin, keskustelimme myös siitä mahdollisuudesta, että mitäs jos tulevaisuutta rakennettaisiin tämän nykyisen sopimuksen pohjalta, Aarto sanoi.

– Nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, mutta haettaisiin yhdessä lähtökohtia sille, löytyisikö ratkaisuja Postin ongelmiin. Jos tämän tyyppinen lähestymistapa PAUta kiinnostaa, mielellämme jatkamme tätä keskustelua sovittelussa, hän jatkoi.

Postilakkoa sovitellaan perjantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Osapuolet keskustelivat valtakunnansovittelijan kanssa viimeksi keskiviikkona, jolloin kerrottiin, että keskusteluissa on päästy askeleen verran eteenpäin.

– Tämä oli se askel, joka päästiin eteenpäin. En itse sitä hienotunteisesti äsken sanonut. Hienoa, että Tuomas sen sanoi, Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi.

Postin varhaisjakelijoihin ja pakettilajittelijoihin sovelletaan Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelualan työehtosopimusta. Kyseessä on noin 700 ihmistä, jotka siirrettiin uuden työehtosopimuksen piiriin syyskuun alussa. Tästä siirrosta syntyi postilakkoon johtanut työriita.

Palta: Paun lakko osin laiton

Työtuomioistuin on linjannut, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko on osittain laiton, ilmoittaa työnantajaa työriidassa edustava Palta. Palvelualojen työnantajat Paltan mukaan lakko on laiton siltä osin kuin se koskettaa Posti Palvelut -yhtiötä.

PAU torjuu Paltan tulkinnan ja sanoo, ettei lakko ole miltään osin laiton.

Palta katsoo, että työtuomioistuin on vahvistanut Postin näkemyksen, jonka mukaan PAU on erillisellä työehtosopimuksella sitoutunut ehdottomaan työrauhaan kyseisessä yhtiössä ainakin tammikuuhun saakka.

Posti Palvelut on Postin tytäryhtiö, jossa työskentelee varhaisjakelijoita ja pakettilajittelijoita.

– Posti Palvelut -yhtiössä työnantaja ja työntekijäliitto ovat yhdessä sitoutuneet ehdottomaan työrauhaan. Kun sopimus on voimassa, ovat kaikki työtaistelutoimet yhtiössä laittomia, totesi Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

– Odotamme, että PAU noudattaa työtuomioistuimen päätöstä ja että Posti Palveluissa työskentelevät PAUn jäsenet palaavat töihin pikaisesti.

Aarto kertoi STT:lle, että ratkaisu on lähetetty PAUlle. Palta kehotti PAUta informoimaan jäseniään ratkaisusta.

– Mitään vastausta ei ole toistaiseksi saatu, Aarto sanoi.

PAU kiistää tulkinnan laittomuudesta

PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan työtuomioistuin linjasi, että varhaisjakelua koskeva sopimus ulottuu myös pakettilajittelijoihin, mikä tarkoittaa, että lakko on lajittelijoiden osalta PAUn asettamana sopimuksen vastainen.

– Ei missään lue, että se on laiton työtaistelutoimi, vaan se on sen sopimuksen työrauhamääräyksen vastainen, kun PAU on sen asettanut, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan työtuomioistuimen linjaus ei kuitenkaan vaikuta käynnissä olevaan lakkoon.

– Lakon osalta ei ole tapahtumassa mitään muutoksia, Nieminen sanoo.

– Kun työtuomioistuin tulkitsi, että tämä varhaisjakelua koskeva sopimus ulottuisi pakettilajittelijoihin, niin joudumme vain tekemään uudentyyppiset työnseisausilmoitukset, hän jatkaa.

Postilakkoa sovitellaan perjantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Vuokratyövoimasta aletaan tiedottaa

Postin johto keskusteli valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön kanssa vuokratyövoiman käytöstä. Keskustelu käytiin omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) aloitteesta.

Paatero vaati edellisiltana Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi ja sanoi, ettei valtionyhtiöiden tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

– Ymmärrämme hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen. Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia, lupasi Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto tiedotteessa.

Posti aikoo jatkossa julkistaa päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään. Niihin kuuluvat Vantaan ja Liedon logistiikkakeskukset sekä Helsingin Postikeskus.

Perjantain luvut vuokratyövoiman käytöstä julkistetaan maanantaina.

Postin mukaan vuokratyövoiman osuus oli lokakuussa noin 11 prosenttia. Loppuvuoden Black Friday- ja joulusesonkeja varten Posti on palkannut vuosittain noin 3 000 jouluapulaista.

Suomen Varustamot: Merimies-Unionin tukitoimet vaarantavat ulkomaankauppaa

Suomen Varustamot varoittaa, että Merimies-Unionin tukitoimet Postin lakkolaisille vaarantavat Suomen ulkomaankauppaa ja aiheuttavat taloudellisia menetyksiä suomalaisille aluksille.

Varatoimitusjohtaja Hans Ahlströmin mukaan vaaraan joutuu myös Suomen lipun alla kulkeva laivaliikenne.

– Se kohdistuu yksinomaan Suomen lipun alla kulkeviin aluksiin. Jo se, että tulee tukilakkouhka vaikuttaa matkustajien varauskäyttäytymiseen, ja sama koskee tietysti myös rahteja. Tavarantoimittajat ottavat sen varmemman vaihtoehdon, joka ei ole Suomen lippu, Ahlström sanoi STT:lle.

Ahlström kertoi, että Suomeen laivalla kulkevasta tavaraliikenteestä yli 30 prosenttia kulkee Suomen lipun alla. Matkustajaliikenteessä osuus on puolet.

– Suomalaiset alukset eivät ole näin liikenteen sujuvuuden kannalta yhtä toimintavarmoja kuin ulkomaalaiset alukset, Ahlström totesi.

Ahlströmin mukaan Merimies-Unionin tukitoimet ovat näkyneet heti varustamojen liiketoiminnassa. Liiton päättämät tukitoimet laajenevat täyteen mittaansa maanantaina 25. marraskuuta, ellei postilakkoa saada sitä ennen lopetettua.

Ensi viikolla uusia toimia

Ahlström kommentoi Merimies-Unionin päätöstä aloittaa maanantaista alkaen mittavat tukitoimet Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakon tueksi. Tukilakot kestävät niin kauan, kunnes kiista on ratkaistu.

Rautatiealan Unioni RAU taas aikoo pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen vuorokaudeksi. Kyse on saarrosta, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina. Myös Sähköliitto ilmoittautui PAUn tueksi ja sanoi olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Merimies-Unioni ilmoitti kolmessa vaiheessa etenevistä tukitoimista, jotka alettuaan kestävät niin kauan kunnes postilakossa saadaan ratkaisu. Toimet alkaisivat ensi maanantaina aamukuudelta, josta lähtien Postin kuljetukset jätetään satamiin kotimaanliikenteen yhteysaluksilta, lautoilta ja losseilta. Ulkomaanliikenteessä Postin kuljetuksia ei oteta enää lasti- ja ropax-aluksille eikä matkustaja-autolautoille.

Ensi viikon torstaista alkaen lopetetaan ropax- ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus. Autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä. Henkilö- ja linja-autojen kuljetukset autokansilla voivat jatkua. Merimies-Unionin jäsenet eivät enää lähde jäänmurtajien mukana merelle.

Sitä seuraavana maanantaina 25. marraskuuta tukitoimet laajenisivat uudelleen. Merimies-Unionin jäsenet eivät silloin enää seuraisi Suomen satamista lähteviä aluksia merelle, joten koko Suomen kauppalaivasto seisahtuisi.

– Se olisi täysi stoppi, kun tullaan Suomeen satamiin, Ahlström kuvasi.

Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi ja PAUn lakon murtamiseksi. Se kertoo tarvittaessa harkitsevansa tukitoimien laajentamista.

AKT:n ilmoitusta odotellaan

RAUn saarto päättyy keskiviikkoiltana. Henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

RAUn tiedotteen mukaan liitto ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään, mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki jatkaa.

Saarron aikana Finrailissa työskentelevät RAUn jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen eivätkä ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) on valmistautunut kertomaan tukipäätöksistään viikon loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.