Avoimia työpaikkoja lähes 50 000 – vaikeasti täytettävien määrä kasvoi jyrkästi

Suomessa oli heinä-syyskuussa 48 500 avointa työpaikkaa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Heinä-syyskuussa avoimista työpaikoista aiempaa useampi oli vaikeasti täytettäviä, selviää Tilastokeskuksen tiedoista.

Suomessa oli vuoden kolmannella neljänneksellä 48 500 avointa työpaikkaa, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten.

Paikoista vaikeasti täytettäviä on tänä vuonna ollut runsaat 32 000, mikä oli kaksi kolmasosaa avoimista paikoista. Vuoden takaisesta määrä kasvoi runsaalla 5 000:lla, ja vaikeasti täytettävien paikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista kasvoi kymmenen prosenttiyksikköä.

Työpaikkoja, jotka olivat työnantajien mukaan vaikeasti täytettäviä, oli paljon esimerkiksi rakennusteollisuudessa sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla.

Vaikeasti täytettävien osuus ennätyskorkealla

Vaikeasti täytettävien työpaikkojen osuus on korkeimmillaan sitten vuoden 2013, jonka alusta asti Tilastokeskuksella on asiasta vertailukelpoista tietoa. Edellisillä vuosineljänneksillä osuus on ollut korkeintaan 60 prosenttia, kertoo yliaktuaari Minna Wallenius Tilastokeskuksesta.

– Se osuus on noussut tässä viime vuosina, kun avoimien työpaikkojen määrä muutenkin on kasvanut.

Walleniuksen mukaan ei ole suoraan havaittavissa mitään erityistä syytä, miksi kaksi kolmasosaa työpaikoista on nyt vaikeasti täytettäviä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kyselyyn työnantajille. Tiedonkeruussa on mukana noin 2 500 toimipaikkaa.

– Emme kysy työnantajilta, minkä tyyppisiä vaikeuksia tarkalleen on tai mistä he ovat heidän nähdäkseen johtuneet. Eikö ole saatu hakemuksia, eikö hakijoiden osaaminen ole vastannut odotuksia tai muuta tällaista.

Työtä tarjolla isoimmissa toimipaikoissa

Kaikkien avointen työpaikkojen osuus kasvoi toimipaikoissa, joissa työskentelee vähintään 10 työntekijää. Pienemmissä toimipaikoissa avointen työpaikkojen määrä laski.

Avoimista työpaikoista neljä viidesosaa oli yksityisellä sektorilla. Osuus oli samansuuntainen kuin vuosi sitten, johon verrattuna nähtiin kolmen prosenttiyksikön nousu.

Kuntien tai kuntayhtymien tarjoamien työpaikkojen määrä lähes tuplaantui 6 000:een. Sen sijaan valtion tarjoamien paikkojen määrä suurin piirtein puolittui 600:aan.

Avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi Uudellamaalla, mutta laski muualla Etelä-Suomessa sekä Länsi-Suomessa. Pohjois- ja Itä-Suomessa määrässä oli pientä kasvua.

Toimialoittain mitattuna eniten avoimia paikkoja oli vuodentakaiseen tapaan kaupan sekä kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan parissa. Vaikeasti täytettävien paikkojen osuus on kuitenkin ryhmässä kasvanut, Wallenius kertoo.

Työpaikkoja avautui määrällisesti eniten informaation ja viestinnän alalla sekä väheni eniten teollisuudessa ja kaivostoiminnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.