Yritysten näkymät heikentyneet voimakkaasti alkukevään aikana – Hämeen alueella Suomen synkimmät ennusteet

Anne Honkanen

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat huhtikuussa vajonneet nopeasti poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. Tilannetta kuvaa saldoluku on kyselyn mukaan Päijät-Hämeessä maan matalin.

– Hämeessä yritysten tilanne ei yllättänyt. Näkyvissä on markkinoiden hiipuminen, vaikka yli puolella vastanneista on tuotannon määrä ollut yhtä suuri tai suurempi viimeisen kolmen kuukauden aikana, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen tiedotteessa.

Vastanneista Hämeen yrityksistä 20 prosenttia arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan ja vain neljä prosenttia ennakoi kohentumista lähitulevaisuudessa.

Yritysten tuotanto- ja myyntimäärät pienenivät hieman alkuvuoden aikana. Kaksi kolmasosaa yrityksistä arvioi tuotannon vähenevän lähikuukausien aikana.

Huhtikuussa yritysten tuotannon kasvun suurimmaksi esteeksi nousi riittämätön kysyntä.

Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja: Yritysten tilanne synkkenee koko ajan, ei vielä konkurssiaaltoa Päijät-Hämeessä

Hämeessä työvoimaa vähennettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, ja henkilöstö supistunee edelleen myös toisella neljänneksellä.

– Vastanneista 53 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan seuraavan kolmen kuukauden aikana yhtä suuri tai suurempi kuin huhtikuussa, Eerikäinen sanoo.

Suhdannebarometrin tulokset enteilevät Hämeen kauppakamarin mukaan merkittävää työttömyyttä. Viime viikolla Hämeen kauppakamarin julkaisemassa koronakyselyn tuloksissa noin 30 prosenttia Hämeessä toimivista yrityksistä ennakoi konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia.

Kysely tehtiin huhtikuussa Hämeen kauppakamarin ja EK:n jäsenyrityksille. Vastaajayrityksiä oli 124, jotka työllistävät yli 19 700 henkilöä.

Hallitusammattilaiset tarjoavat yrityksille maksutonta kriisineuvontaa Hämeessä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut