Postin työriidan sovittelu jatkuu – AKT aloittaa ensi maanantaina tukilakon

Posti ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aikoo aloittaa ensi maanantaina tukilakon postin työriidassa. AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy :ssä. Lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Postilakon osapuolet vetäytyivät aamulla valtakunnansovittelijan toimistoon ratkaisuhalukkuuttaan vakuutellen.

Työriidan sovittelu jatkui valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla aamuyhdeksän jälkeen. Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) olivat edellisen kerran koolla keskiviikkona, jolloin Piekkala antoi molemmille "kotitehtäviä". Paikalle saapuessaan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi tehtäviä Ylelle toteamalla, että järjestö on käynyt läpi teknisiä asioita ja kustannuslaskelmia.

– Ne olivat, kuten totesin jo silloin, taustaselvityksiä. Eivät ne sinänsä tätä asiaa eteenpäin tai taaksepäin ole vieneet.

Valtakunnansovittelija Piekkala vahvisti, että neuvotteluihin on varattu koko päivä. Hän ei spekuloinut, kuinka kauan sovittelussa tänään kestää, eikä sitä tehnyt myöskään Aarto tai PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Keskiviikkona edettiin "pieni askel"

Lakon osapuolet kohtasivat eilen Ylen A-studiossa, jossa kuultiin mahdollisesta ensiaskeleesta kohti työriidan päättymistä. Siellä Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta.

– Nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, mutta haettaisiin yhdessä lähtökohtia sille, löytyisikö ratkaisuja Postin ongelmiin, Aarto sanoi.

Myönnytys oli syntynyt jo keskiviikon neuvotteluissa. PAUn Nieminen oli kertonut jo keskiviikon sovittelun jälkeen, että päivän aikana oli saavutettu "pieni askel", mutta hän ei itse kommentoinut sen sisältöä.

PAU ei ollut hyväksynyt Postin päätöstä siirtää 700 työntekijää toisen työehtosopimuksen piiriin, mistä syntyi postilakkoon johtanut työriita.

Vielä ennen keskiviikkoista sovittelua Aarto linjasi, että neuvotteluissa ei tapahdu edistystä niin kauan kuin PAU pitäytyy kiinni vanhassa työehtosopimuksessa.

Tukitoimia ilmoitettu useasta liitosta

Päivän mittaan saatetaan saada lisää tietoa ammattiliittojen tukitoimista postilakolle.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Aiemmin tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Merimies-Unioni, Rautatiealan Unioni, Ilmailualan Unioni sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL).

Posti selvitti eilen vuokratyövoiman käyttöään valtion omistajaohjausyksikön kanssa ja ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.