Valtakunnansovittelija ei ole antanut sovintoehdotusta postialan työkiistaan – neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko jatkuu. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut tänään sovintoehdotusta postialan työkiistaan. Neuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä, ja neuvotteluita jatketaan sunnuntaina kello 14.

Piekkala antoi Posti- ja logistiikka-alan unionille (PAU) ja työnantajapuolta edustavalle Palvelualojen työnantajille (Palta) kotitehtäviä.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että töitä on vielä paljon tehtävänä.

– En lähde ennakoimaan sitä, milloin sovittelija mahdollisesti katsoo tilanteen olevan kypsä sovintoesitykselle, mutta totta kai näitä esteitä sille sovintoehdotuksen jättämiselle pyritään tässä raivaamaan. Töitä on vielä paljon tehtävänä, Aarto sanoi toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

Aarto kertoi eilen, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Hänen mukaansa neuvotteluita on jatkettu tältä pohjalta.

– Molemmat osapuolet ovat halukkaita selvittämään tämänkin polun, Aarto sanoi.

Hänen mukaansa neuvotteluita on käyty rakentavassa hengessä ja hänellä on tunne, että asioita yritetään ratkaista vakavissaan.

Aarto ei avannut neuvotteluiden pahimpia kipukohtia.

– Emme halua vaarantaa tätä jatkoa.

– Ratkaisua haetaan.

Aarto sanoo, etteivät tukilakot ole olleet ratkaisevassa roolissa neuvottelupaineiden luomisessa.

– Asioiden selviämisen kautta sopukin sitten syntyy. Ei näistä tukilakoista tänään mitään puhuttu, Aarto sanoi.

Työntekijäpuolen mukaan tänään on päästy hyvin eteenpäin

Myös PAUn Heidi Nieminen kuvaili, että neuvotteluita on käyty hyvässä hengessä.

– Hyvin pääsimme eteenpäin.

Myös Nieminen sanoo, että pohjana keskusteluissa on nykyinen työehtosopimus, mutta sen tarkemmin hän ei kuitenkaan halua mennä neuvotteluiden sisältöön.

– Nyt on tärkeintä antaa neuvotteluille rauha ja mennä sillä tavalla eteenpäin, että varmasti molemmilla osapuolilla pysyy luottamus siihen, että keskustellut asiat pysyvät ovien sisäpuolella niin kauan kuin neuvottelut ovat kesken, Nieminen sanoo.

Nieminen sanoi, että on hirveän vaikea ennustaa, voidaanko sovintoehdotus antaa jo sunnuntaina.

Neuvottelut alkoivat tänään aamulla hieman kello yhdeksän jälkeen.

Edellisen kerran osapuolet olivat koolla keskiviikkona, ja myös silloin Piekkala antoi molemmille "kotitehtäviä".

Lakko alkoi maanantaina

Lakko alkoi Postissa maanantaina. PAU ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta se on myöhemmin laajentanut sitä neljäviikkoiseksi.

Postilakon piirissä on noin 9 000 työntekijää, joiden tehtävät koskevat postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Jos sopua ei synny, laajenevat työtaistelutoimet myöhemmin myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Myös useat muut työntekijäliitot ovat ilmoittaneet tukitoimista. Aiemmin tänään Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT kertoi aloittavansa tukitoimet. AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos PAUn lakko jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Aiemmin tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Merimies-Unioni, Rautatiealan Unioni, Ilmailualan Unioni sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL).

Posti selvitti eilen vuokratyövoiman käyttöään valtion omistajaohjausyksikön kanssa ja ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 2. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 3. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 4. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 5. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 6. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 11. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 12. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 13. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 14. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 15. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.