Usean päivän tulvat helpottanevat Venetsiassa, jäljelle jäävät valtavat vahingot

Vettä pulppusi Pyhän Markuksen torille Venetsiassa torstaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venetsiassa Pohjois-Italiassa tulviva vesi koetteli kanaalikaupunkia jälleen perjantaina. Kaupungin pormestari Luigi Brugnaro määräsi turistien suosiman Pyhän Markuksen torin väliaikaisesti suljettavaksi. Vesi kohosi lähes 1,6 metriä normaalia korkeammalle.

– Aukio on pakko sulkea, koska se muodostaa terveysriskin kansalaisille. Tämä on katastrofi, Brugnaro valitti.

Aukio avattiin jälleen myöhään iltapäivällä, kun tulevien päivien ennuste vaikutti siltä, että pahimmat nousuvedet ovat ainakin väliaikaisesti takanapäin. Tulvavedet jäivät alhaisemmalle tasolle kuin tiistaina miljoonavahingot aiheuttaneessa tulvassa, mutta perjantainenkin vedennousu riitti aiheuttamaan vahinkoja.

– Olemme tuhonneet Venetsian. Puhutaan miljardivahingoista jo pelkästään entisten vahingoiden suhteen, ei vielä tämän päivän, pormestari jatkoi.

Myös paikalla vierailleen kulttuuriministerin Dario Franceschinin mukaan kaupungille aiheutuneet vahingot ovat valtavat. Muun muassa yli 50 kirkkoa on vaurioitunut maailmanperintökohteeksi julistetussa kaupungissa.

Venetsiaan julistettiin torstaina tulvien vuoksi hätätila. Lisäksi Italian hallitus sopi 20 miljoonan euron hätäavun myöntämisestä kaupungille tulvatuhojen korjaamiseksi.

Viranomaiset ovat luvanneet asukkaille 5 000 euron avustuksen valtiolta, jos heidän kotinsa ovat vaurioituneet tulvissa. Ravintolanpitäjille ja kauppiaille taas on lupailtu 20 000 euron korvauksia.

Aiempi tulva peitti lähes koko kaupungin

Nousuvesi kohosi tiistaina Venetsiassa korkeimmilleen yli 50 vuoteen, 1,87 metriin. Mittaushistorian aikana nousuvesi on noussut ainoastaan kerran korkeammalle vuonna 1966, jolloin korkeudeksi mitattiin 1,94 metriä.

Viranomaisten mukaan tiistain tulvavesi kasteli noin 80 prosenttia kaupungista.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.