Usean päivän tulvat helpottanevat Venetsiassa, jäljelle jäävät valtavat vahingot

Vettä pulppusi Pyhän Markuksen torille Venetsiassa torstaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venetsiassa Pohjois-Italiassa tulviva vesi koetteli kanaalikaupunkia jälleen perjantaina. Kaupungin pormestari Luigi Brugnaro määräsi turistien suosiman Pyhän Markuksen torin väliaikaisesti suljettavaksi. Vesi kohosi lähes 1,6 metriä normaalia korkeammalle.

– Aukio on pakko sulkea, koska se muodostaa terveysriskin kansalaisille. Tämä on katastrofi, Brugnaro valitti.

Aukio avattiin jälleen myöhään iltapäivällä, kun tulevien päivien ennuste vaikutti siltä, että pahimmat nousuvedet ovat ainakin väliaikaisesti takanapäin. Tulvavedet jäivät alhaisemmalle tasolle kuin tiistaina miljoonavahingot aiheuttaneessa tulvassa, mutta perjantainenkin vedennousu riitti aiheuttamaan vahinkoja.

– Olemme tuhonneet Venetsian. Puhutaan miljardivahingoista jo pelkästään entisten vahingoiden suhteen, ei vielä tämän päivän, pormestari jatkoi.

Myös paikalla vierailleen kulttuuriministerin Dario Franceschinin mukaan kaupungille aiheutuneet vahingot ovat valtavat. Muun muassa yli 50 kirkkoa on vaurioitunut maailmanperintökohteeksi julistetussa kaupungissa.

Venetsiaan julistettiin torstaina tulvien vuoksi hätätila. Lisäksi Italian hallitus sopi 20 miljoonan euron hätäavun myöntämisestä kaupungille tulvatuhojen korjaamiseksi.

Viranomaiset ovat luvanneet asukkaille 5 000 euron avustuksen valtiolta, jos heidän kotinsa ovat vaurioituneet tulvissa. Ravintolanpitäjille ja kauppiaille taas on lupailtu 20 000 euron korvauksia.

Aiempi tulva peitti lähes koko kaupungin

Nousuvesi kohosi tiistaina Venetsiassa korkeimmilleen yli 50 vuoteen, 1,87 metriin. Mittaushistorian aikana nousuvesi on noussut ainoastaan kerran korkeammalle vuonna 1966, jolloin korkeudeksi mitattiin 1,94 metriä.

Viranomaisten mukaan tiistain tulvavesi kasteli noin 80 prosenttia kaupungista.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Liikenneonnettomuus Nelostiellä Lahdessa – liikenne ruuhkautuu Joutjärven liittymän kohdalla
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 7. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 8. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 9. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 10. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 11. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 12. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 13. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 14. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 15. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.