Bolivian väliaikainen presidentti ei salli Moralesin asettua ehdolle uusissa vaaleissa – uhkaa oikeudella jos entinen presidentti palaa maahan

Tuhannet Moralesin kannattajat kokoontuivat myös torstaina La Pazin kaduille. LEHTIKUVA / AFP

STT

Boliviassa maan väliaikainen presidentti on ilmoittanut, että eroamaan joutunut presidentti Evo Morales ei voi asettua ehdolle uusissa presidentinvaaleissa. Väliaikainen presidentti Jeanine Anez ilmoitti päätöksestä torstaina paikallista aikaa. Hän sanoi perjantaina myös, että Morales joutuu oikeuden eteen, jos hän palaa maahan.

Bolivian perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Lokakuun vaaleissa Morales haki jo neljättä perättäistä kauttaan presidenttinä.

– Moralesin ei sallita nousta neljännelle kaudelle. Juuri sen takia meillä on käynnissä kaikki tämä myllerrys, Anez sanoi ja ehdotti, että Moralesin sosialistipuolue MAS etsii uuden ehdokkaan vaaleihin, jotka hän on luvannut järjestettävän mahdollisimman pian.

Väliaikaishallinnon mukaan keskustelut MAS:n kanssa ovat alkaneet Bolivian tilanteen rauhoittamiseksi. Vahvistusta tähän ei MAS:lta heti saatu, mutta sen sijaan Moralesin puolue syytti Anezia väkivallan lietsomisesta.

"Tule takaisin, Evo!"

Mielenosoitukset Boliviassa ovat jatkuneet. Tuhannet Moralesin kannattajat kokoontuivat myös torstaina La Pazin kaduille.

Meksikoon paenneen Moralesin kannattajat sanovat, että Morales ei eronnut, vaan hänet syöstiin vallasta.

Mielenosoittajat heiluttivat värikkäitä alkuperäiskansojen lippuja ja huusivat "Tule takaisin, Evo!". Kannattajat myös haukkuivat Anezia rasistiseksi presidentiksi ja vaativat tämän eroa.

Moralesin vaalivilppisyytöksistä alkaneet protestit ovat kestäneet jo lähes kuukauden. Levottomuuksissa on kuollut kymmenen ihmistä ja lähes 400 loukkaantunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 3. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 4. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 5. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 6. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 7. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 8. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 9. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 10. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 11. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 12. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 13. Tampereen alle 23-vuotiaiden MM-painien status voi muuttua – 15 vuotta Painiliiton toiminnanjohtajana toiminut lahtelainen Pertti Vehviläinen jää huhtikuussa eläkkeelle
 14. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 15. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.