Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

Migristä ei osata sanoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhearviointi on vaikuttanut. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Maahanmuuttoviraston (Migri) oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Tirsa Forssell sanoo STT:lle, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) torstaina antamassa päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä. EIT:n päätös koskee tapausta, jossa mies karkotettiin vuonna 2017 Suomesta Irakiin, missä hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Forssellin mukaan mieheen aiemmin kohdistuneita vaaratilanteita olisi pitänyt tulkita niin, että tämä on Irakissa mahdollisesti vaarassa jatkossakin. Viranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet riskiä todellisena.

– Aikaisemmin hakijalle tapahtuneet oikeudenloukkaukset olisi pitänyt arvioida niin, että ne aiheuttavat riskin myös tulevaisuudessa, mitä viranomaiset Suomessa eivät olleet tehneet. Eli tässä on tapahtunut arviointivirhe, Forssell sanoo STT:lle.

Forssellin mukaan asia on huomattu Migrin laillisuusvalvonnassa ja ihmisiä on koulutettu, jottei virhe enää toistu.

– Henkilöstöä on koulutettu jo 2017 asian osalta. Tällaisia päätöksiä ei pitäisi enää tulla.

Forssell ei osaa sanoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhearviointi on vaikuttanut. Hän haluaa korostaa, että riskianalyysin tekeminen on pakolaisoikeuden vaikeimpia kysymyksiä.

Selvitysvastuu on viranomaisella

Forssellin mukaan virhearvioinnissa kyse on ollut tarkemmin siitä, että näyttötaakka on kääntynyt.

– Jos hakija kertoo, että hän on kohdannut aiemmin vainoa tai vakavaa haittaa, silloin viranomaisen pitäisi tarkemmin selvittää se, että voiko hänelle tulevaisuudessa aiheutua siitä haittaa.

Näyttötaakka kääntyy siis hakijalta viranomaiselle, Forssell sanoo. Hänen mukaansa kyse on pakolaisoikeuden perusperiaatteesta, jota jostain syystä ei ole Suomessa implementoitu kansalliseen lainsäädäntöön.

– Menettelydirektiivissä säädettyä näyttötaakan jakautumista hakijan ja viranomaisen kesken sovelletaan Suomessa ja huomioidaan kokonaisarvioinnissa, vaikka sitä ei ole implementoitu kansalliseen lainsäädäntöön, Forssell lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 8. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 13. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä
 14. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 15. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.