Tutkija: Venäjä ei voi kuin voittaa ensi kuun Itä-Ukraina-kokouksessa

Mielenosoittajat protestoivat Kiovassa Ukrainan joukkojen vetäytymistä maan itäosassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjän ja Ukrainan presidenttien ensikuinen tapaaminen saattaa edistää Itä-Ukrainan konfliktin ratkeamista, mutta se tulee tapahtumaan Venäjän ehdoilla, Ukraina-tutkija sanoo.

Ranska on vahvistanut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentiksi toukokuussa noussut Volodymyr Zelenskyi tapaavat ensi kertaa kasvotusten 9. joulukuuta Pariisissa. Niin kutsutun Normandia-ryhmän kokoukseen ottavat osaa myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Macronin kanslian mukaan osapuolten välisissä neuvotteluissa on viime aikoina saavutettu merkittävää edistystä, mistä yhtenä osoituksena sekä Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit että Ukraina ovat vetäneet joukkojaan yhteisesti sovituilta alueilta.

Marssitaanko Pariisissa Venäjän pillin mukaan?

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan Ukrainassa on nyt presidentti, joka haluaa rauhaa ja on valmis myönnytyksiin – ja on niitä paljon jo tehnytkin. Sisäpoliittisesti Zelenskyi on kuitenkin hankalassa asemassa.

– Ukrainassa enemmistö kansasta tukee rauhaa, muttei millä hinnalla hyvänsä. Esimerkiksi erityisaseman antamista separatistialueille kannattaa vain hyvin pieni ja verrattain merkityksetön osa ukrainalaisista, Moshes sanoo.

Moshesin mukaan Venäjän asema ei sen sijaan ole muuttunut yhtään.

– Venäjän neuvotteluasema on hyvin vahva ja voikin olla, että Pariisin kokouksessa marssitaan Venäjän pillin mukaan. Jos Ukraina suostuu kaikkiin vaadittuihin myönnytyksiin, Venäjä saattaa tulla joissain asioissa vastaan. Mutta jos Ukraina kieltäytyy lisämyönnytyksistä, Venäjälle sopii ylläpitää nykytilanne. Täytyy muistaa, että Venäjä on edelleen mukana entisen Neuvostoliiton alueen konflikteissa, jotka ovat jatkuneet 30 vuotta, Moshes sanoo.

Riitaisa EU on Venäjälle heikompi vastapari

Itä-Ukrainan konflikti leimahti alkuvuodesta 2014, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta, minkä jälkeen Venäjä-mieliset separatistit julistivat kansantasavallat Donbassiin ja Luhanskiin Itä-Ukrainassa. Krimin valtauksen jälkeen Venäjä sai kenkää muun muassa Euroopan neuvostosta ja johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmästä.

Sittemmin länsimaiden suhtautuminen Venäjään vaikuttaa pehmenneen. Kesäkuussa Euroopan neuvosto palautti Venäjälle äänioikeuden. Presidentti Macron on väläytellyt myös G8-ryhmän jäsenyyden palauttamista, jos Itä-Ukrainan konflikti saadaan ratkaistua.

– Venäjä sai länneltä jo suuren myönnytyksen, kun se kutsuttiin takaisin Euroopan neuvostoon, vaikka se ei ollut täyttänyt mitään neuvoston vaatimuksia. EU:n sisäinen tilanne on muuttunut ja yhtenäisyys heikentynyt. Monet EU-maat, kuten Italia, Itävalta ja Unkari haluaisivat myös poistaa Venäjän-vastaiset pakotteet, Moshes sanoo.

Moshesin mukaan pakotteiden poistaminen näyttäisi kuitenkin pahalta, jos Itä-Ukrainan kysymyksessä ei edettäisi edes näennäisesti. Riskinä on, että länsivallat painostavat Ukrainaa liian suuriin myönnytyksiin, jotka horjuttavat maan sisäistä vakautta, Moshes sanoo.

– Länsivaltojen pitäisi ymmärtää, että Ukrainan epävakauttaminen olisi Euroopalle erittäin huono asia ja jotain, mitä Venäjä voisi edelleen hyödyntää. On rajoja, joita ei pitäisi ylittää Venäjän vaatimusten täyttämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä tekee keilailumaajoukkueen lahtelainen päävalmentaja, kun hän haluaa irtioton? – "Siellä puhutaan elämän muista asioista"
 2. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 3. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 4. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 5. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 6. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 7. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 8. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 9. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 10. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 11. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 12. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 13. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 14. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 15. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.