Tanska aikoo keskeyttää konsuliavun antamisen tanskalaisille terroristitaistelijoille

Syyskuussa Tanskan hallitus arvioi, että yhteensä 36 ääri-islamistia on matkustanut Tanskasta konfliktialueille. LEHTIKUVA/AFP

STT

Tanska on ilmoittanut aikovansa keskeyttää konsuliavun antamisen kansalaisilleen, jotka ovat lähteneet ulkomaille taistelemaan islamistijärjestöjen joukkoihin. Maan ulkoministeri Jeppe Kofod kirjoitti Twitterissä, ettei Tanska ole mitään velkaa taistelijoille, jotka ovat matkustaneet Syyriaan ja Irakiin taistellakseen äärijärjestö Isisissä.

Tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan konsuliapuun kuuluu yleensä esimerkiksi vankilavierailuja ja keskusteluja paikallisten viranomaisten kanssa vankien olosuhteista. Ulkoministerin mukaan avun antamiselle ei ole perustetta.

– Tanskaa ei pitäisi pakottaa auttamaan ihmisiä, jotka käänsivät selkänsä meille, ovat uhka Tanskan turvallisuudelle ja taistelevat kaikkea sitä vastaan, mitä me puolustamme, Kofod sanoi Ritzaulle.

Jos Tanskan kansankäräjät hyväksyy ehdotuksen, se koskee Kofodin mukaan kaikkia terroristiliikkeisiin liittyneitä taistelijoita.

Aiemmin tällä viikolla Turkki aloitti vierastaistelijoiden lähettämisen takaisin kotimaihinsa. Kun Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan viime kuussa ja pakotti monet Isis-taistelijat pakoon, Tanska ilmoitti poistavansa taistelleilta kaksoiskansalaisilta Tanskan kansalaisuuden, jotta nämä eivät voisi palata maahan.

Syyskuussa Tanskan hallitus arvioi, että yhteensä 36 ääri-islamistia on matkustanut Tanskasta konfliktialueille. Kymmenellä heistä oli oleskelulupa, jonka Tanskan viranomaiset peruivat. Osa vierastaistelijoista on vangittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 13. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 14. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 15. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.