Pariisissa leviää kyynelkaasu – poliisi on ottanut kiinni yli sata keltaliivien juhlamielenosoituksessa

Keltaliivit ovat saaneet osan vaatimuksistaan läpi. Esimerkiksi kansanliikkeen kirvoittajana toiminut polttoaineiden veronkorotus peruttiin ja minimipalkkoja korotettiin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskassa poliisi on ottanut kiinni yli sata niin kutsuttujen keltaliivien vuosijuhlamielenosoituksiin Pariisissa osallistunutta. Lisäksi poliisi on pyrkinyt hajottamaan väkijoukkoja kyynelkaasulla.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat ovat heitelleet kiviä sekä sytyttäneet tuleen roska-astioita ja katolleen käännetyn auton.

Kymmenet kiviä heittelevät mielenosoittajat hajottivat ovia ja ikkunoita ostoskeskuksessa ja sen läheisessä hotellirakennuksessa, minkä jälkeen ostoskeskus suljettiin.

Keltaliiviliikkeen juhlamielenosoituksilla vietetään protestien alkamisen yksivuotisviikonloppua. Koolle on kutsuttu jopa 200 mielenosoitusta. Pariisissa viranomaiset valmistautuivat mielenosoituksiin muun muassa sulkemalla metroasemia, tehostamalla ministeriöiden valvontaa ja kieltämällä protestit kokonaan keskustan kuuluisalla Champs-Elysees-kadulla.

Kansanliike lähti liikkeelle vastalauseena polttoaineverojen korotuksille, mutta kasvoi ajan mittaan protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia ja tämän politiikkaa vastaan. Mielenosoittajien mukaan presidentti on suhtautunut pienituloisten ongelmiin välinpitämättömästi.

– Me olemme täällä, vaikka Macron ei siitä pitäisikään, mielenosoittajat huusivat kulkiessaan Pariisissa.

Mielenosoituksia on ollut myös muissa Ranskan kaupungeissa, mutta väkijoukot ovat olleet pienempiä ja väkivaltaisuuksia vähemmän. Yhteenottoja raportoitiin Nantesista, jossa mielenosoittajia oli noin tuhat.

Enemmistö kansasta ymmärtää keltaliivejä yhä

Liikkeen nimi tulee mielenosoittajien käyttämistä kirkkaan keltaisista heijastinliiveistä, jotka Ranskan lain mukaan jokaisella pitää olla autossaan. Alkuun protestit keräsivät kaduille jopa satojatuhansia ihmisiä. Viime aikoina osanottajia on ollut joitain satoja.

Liikkeen näkyvimmät hahmot ovat tiukasti kieltäneet, että ryhmällä olisi muodollisia johtajia. He myöntävät, että väki on vähentynyt, mutta pitävät viranomaisten vastauksia riittämättöminä.

Politiikan tutkija varoittaa julistamasta protestiliikettä kuolleeksi vain siksi, että mielenosoitukset ovat pienentyneet.

– Keltaliivit ovat kiistämättä menettäneet vauhtiaan verrattuna viime vuoden protesteihin, mutta kansanliikkeiden vaikutukset ulottuvat aina pidemmälle ajalle kuin niiden mobilisaatio jatkuu, sanoi pariisilainen professori Laurent Jeanpierre.

Aiemmin viikolla julkaistun mielipidekyselyn mukaan ranskalaisista 55 prosenttia edelleen tukee tai ainakin ymmärtää keltaliivien toimintaa. Toisaalta vastaajista 63 prosenttia sanoi, ettei kaipaa protestiliikkeen alkuaikojen jättiprotesteja.

Noin 2 500 mielenosoittajaa saanut vammoja

Keltaliivit ovat saaneet osan vaatimuksistaan läpi. Esimerkiksi kansanliikkeen kirvoittajana toiminut polttoaineiden veronkorotus peruttiin ja minimipalkkoja korotettiin.

Saavutuksilla on ollut kuitenkin hintansa. Varsinkin alkuvaiheessa keltaliivien protestit äityivät usein väkivaltaisiksi. Mielenosoittajat myös vandalisoivat esimerkiksi Pariisin Champs-Elysees-kadun kauppoja ja kahviloita.

Ranskan sisäministeriö on laskenut, että mielenosoituksissa on loukkaantunut noin 2 500 mielenosoittajaa ja 1 800 poliisia. Aktivistien mukaan 24 mielenosoittajaa on menettänyt silmänsä ja viisi kätensä.

Keltaliivit ovat syyttäneet poliisia liiallisesta voimankäytöstä. Esimerkiksi silmänsä menettäneistä ihmisistä monet olivat saaneet kasvoihinsa poliisin ampuman kumiluodin.

Tähän mennessä kaksi poliisia on joutumassa oikeuden eteen protesteihin liittyen. Syytteiden mukaan toinen poliiseista löi mielenosoittajaa kädellä kasvoihin ja toinen heitti mielenosoittajia kivellä vapunpäivänä Pariisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntavaaleissa saatetaan turvautua poikkeuksellisiin järjestelyihin koronan vuoksi – Osa niistä vaatisi lakimuutoksen
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 4. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 6. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 7. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 8. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 9. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 10. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 11. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 12. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 13. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 14. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 15. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.