Brexit-sotku johtaa Irlannissa lähivuosina äänestykseen yhdistymisestä, uskoo tasavaltalaispuolue

Sinn Feinin puheenjohtaja Mary Lou McDonald (vas.) ja puolueen Pohjois-Irlannin johtaja Michelle O'Neill. Lehtikuva/AFP

STT

Brexitistä aiheutuvat mullistukset johtavat Irlannissa lähivuosina kansanäänestykseen maan yhdistymisestä, uskoo tasavaltalaispuolue Sinn Fein. Irlannin yhdistymisestä on äänestettävä seuraavien viiden vuoden sisällä, sanoi puolueen puheenjohtaja lauantaina.

Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja on yksi brexit-kiistan suurista kysymysmerkeistä. Irlannin yhdistymistä ajavan Sinn Feinin mukaan brexit on saanut monet suopeammiksi yhdistymisajatukselle.

– (Irlannin) jakautumisen päivät ovat käymässä vähiin, muutos on ilmassa. Monet ihmiset pohtivat nyt ensimmäistä kertaa tulevaisuuttaan yhdistyneessä Irlannissa, puheenjohtaja Mary Lou McDonald sanoi puolueen tilaisuudessa Londonderryssä Pohjois-Irlannissa.

McDonald toivoo Irlannin hallituksen asettuvan edistämään kansanäänestystä. EU-jäsenyyttä kannattavan Sinn Feinin asema on vahvempi Pohjois-Irlannin puolella.

Äänestyksen järjestäisi ministeri Pohjois-Irlannissa

Nykyinen raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä on halkonut saarta vuodesta 1921. Tuolloin Irlanti irrottautui Britanniasta vapaussodan päätteeksi. Protestanttisten unionistien ja katolilaisten tasavaltalaisten välillä oli kuitenkin yhteenottoja. Erityisen väkivaltainen 30 vuoden ajanjakso päättyi vuoden 1998 rauhansopimukseen, jonka yhtenä linjauksena on ollut pitää Irlannin koilliskulmaa lohkova raja mahdollisimman läpinäkyvänä.

Brexit-prosessissa rauhanomaista kehitystä on luvattu tukea niin Lontoossa, Dublinissa kuin Brysselissäkin. Brexit-kiistaan ei kuitenkaan ole löydetty ratkaisua, joka samaan aikaan sekä turvaisi avonaisen rajan Irlannin maaperällä että estäisi tullirajan muodostumisen Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Mahdollinen kansanäänestys Irlannin yhdistämiseksi mainitaan jo vuoden 1998 sopimuksessa. Sen mukaan järjestämisvastuu on brittien Pohjois-Irlannista vastaavalla ministerillä tilanteessa, jossa hän kokee, että valtaosa äänestäjistä haluaisi Pohjois-Irlannin irtautuvan Britanniasta.

Britannian euroeroa lykättiin kolmannen kerran lokakuun lopulla, ja maa järjestää parlamenttivaalit joulukuussa. Sinn Fein toivoo tavoittavansa Pohjois-Irlannin äänestäjät, joista yli puolet ilmoitti kannattavansa EU:ssa pysymistä brexit-kansanäänestyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 6. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 7. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 8. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 9. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 10. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 11. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 12. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 13. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 14. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 15. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.